Heldere kippen-paddenstoelensoep

Receptvideo

- 02:57 min.

De bouillon kun je al eerder maken. Makkelijk, want dan is deze kippensoep met paddenstoelen relatief snel klaar. En de smaak? Dankzij de bouillon heerlijk krachtig.

Aan de kook
Schil 1 winterpeen en snijd in stukken. Was 1 prei en snijd in stukken. Was een halve struik bleekselderij en snijd in stukken. Doe tweeëneenhalve liter water, de winterpeen, prei, bleekselderij, 4 scharrelkippenpoten, een half bakje tijm, 2 laurierblaadjes en 2 theelepels zout in een soeppan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat zonder deksel anderhalf uur trekken. Schep af en toe het schuim eraf.

Paddenstoelen
Doe ondertussen 15 gram gedroogde porcini en 15 gram gedroogde shiitake in een kom. Schenk er 75 milliliter sherry en 75 milliliter kokend water over. Laat 15 minuten weken. Zeef, houd apart en vang het vocht op. Neem de kip uit de pan. Zeef de bouillon en vang het vocht op in een pan. Voeg het paddenstoelenvocht toe aan de bouillon. De groenten en kruiden worden niet meer gebruikt.

Uitje fruiten
Snijd de geweekte paddenstoelen fijn. Ris de blaadjes van een half bakje tijm. Maak 600 gram verse paddenstoelen schoon en snijd de grote paddenstoelen in kwarten. Snijd 2 tenen knoflook en 8 gram dragon fijn. Snijd 4 sjalotten in dunne ringen. Verhit 20 gram boter in de soeppan. Fruit de tijm, knoflook en sjalotten 5 min. op laag vuur. Voeg de geweekte en verse paddenstoelen, peper en eventueel zout toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur.

Kippenbouten
Voeg de bouillon toe. Roer door en laat op laag vuur nog 10 minuten trekken. Haal ondertussen het kippenvlees van de bouten en warm nog 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Roer de dragon erdoor en serveer.