Varkensrollade met spek, vijgen en balsamico-uitjes

Receptvideo

- 02:58 min.

Zeg je Kerstmis, dan zeg je rollade, Deze variant met spek, vijgen en balsamico-uitjes is een klassieker met een eigen smaak.

Uitjes in de oven
Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd 400 gram gepelde sjalotten in kwarten, halveer 6 verse vijgen en leg dit in de braadslee. Meng 4 eetlepels balsamicoazijn met 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels suiker en breng op smaak met peper en eventueel zout. Sprenkel over de sjalotten en vijgen en bak ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.

Marinade maken
Ris de blaadjes van 15 gram tijm en doe dit samen met 3 tenen knoflook, 2 eetlepels venkelzaad, 2 eetlepels olijfolie, peper en eventueel zout in de vijzel. Vermaal tot een marinade. Zorg dat het venkelzaad goed gekneusd is.

Rollade barderen
Verwijder het netje van 1 varkensrollade en vouw het vlees in de lengte open. Snijd eventueel aan beide uiteinden iets in, zodat je een lange lap krijgt. Bestrijk het vlees met de helft van de marinade en beleg met één derde van 100 gram pancettaplakjes. Rol het vlees op. Houd de rollade vast en prik met de punt van een scherp mes rondom gaatjes van een halve centimeter diep in het vlees. Bestrijk rondom met de rest van de marinade en leg de rest van de plakjes pancetta bovenop. Dit noem je barderen.

Vlees snijden
Neem de braadslee uit de oven, schep de vijgen om met de sjalotten en leg de rollade ertussen. Steek een vleesthermometer in het midden van het vlees en bak ongeveer 45 minuten of tot het vlees 62 graden is. Neem uit de oven en laat het onder aluminiumfolie 15 minuten rusten. Snijd het vlees in plakken en serveer met de sjalotten en vijgen ernaast en het braadvocht eroverheen. Zo maak je varkensrollade met spek, vijgen en balsamico-uitjes.