5 spices kerstfiguurtjes

Receptvideo

- 03:00 min.

Dubbel leuk: versier deze kerstkoekjes samen met je kinderen en hang daarna de mooiste koekjes met gekleurde linten in de kerstboom.

Deeg maken
Zeef 350 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, een halve eetlepel 5 spices en een halve theelepel zout boven een kom. Doe 250 gram boter en 175 gram fijne kristalsuiker in een andere kom en mix met een mixer in 5 minuten luchtig en romig. Mix er 1 ei en 1 theelepel vanillearoma door. Voeg het bloemmengsel toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Leg ingepakt in vershoudfolie 2 uur in de koelkast.

Koekjes bakken
Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een zo dun mogelijk lap van ongeveer 3 millimeter. Steek er met de uitsteekvormen 50 koekjes uit. Prik eventueel een gaatje van 4 millimeter in de koekjes als je ze later wilt ophangen. Leg de koekjes met steeds 2 centimeter afstand ertussen op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de koekjes op de bakplaten ongeveer 10 minuten onder elkaar in het midden van de oven. Wissel halverwege de baktijd de bakplaten van plaats.

Versieren
De koekjes zijn klaar als ze aan de randen goudbruin beginnen te kleuren. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en nog 1 uur op een rooster. Leg 250 gram wit glazuur 5 minuten in een kom met warm water. Kneed de zakjes goed en doe de inhoud in 2 aparte bakjes. Voeg aan 1 bakje een halve tube rode kleurstof toe en roer tot een rood glazuur. Verdeel met een lepeltje het glazuur over de koekjes en strijk glad met een mes. Zo maak je 5 spices kerstfiguurtjes.