Zo doe je dat: Kalkoen krokant maken, kalkoen vullen onder de huid, kalkoen snijden

Leuk & snel

- 01:03 min.

Dé showstopper van het klassieke kerstmenu; de kalkoen! Maar hoe maak je hem nou lekker krokant, vul je hem onder de huid of snijd je hem op de juiste manier? Je ziet het in de deze how to kalkoen.

Kalkoen krokant maken
Bestrooi de kalkoen met peper en zout en bestrijk met een bakkwast rondom met 75 g  truffelmayonaise. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in een grote ovenschaal of braadslede en braad 1 uur en 30 min. in de oven. Keer na 45 min. om. De kalkoen is gaar als de kerntemperatuur 65 °C in het dikste deel van de dij is, of als er helder vocht uit het vlees komt als je erin prikt. Neem de kalkoen uit de oven en laat nog 15 min. rusten onder aluminiumfolie.

Bijbehorend recept: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1189787/kalkoen-met-truffelmayonaise

Kalkoen vullen onder de huid
Leg een kalkoen van ca 2.5 kg in een ingevette ovenschaal met de borst naar boven. Maak met een lepel voorzichtig het borstvel los van het vlees. Begin aan de zijkanten net boven de poot en werk richting het borstbeen van de kalkoen, en vervolgens zo ver mogelijk naar achteren om het vel overal goed los te maken. Gebruik de lepel om de boter overal waar het vel nu los is, te verdelen. Strijk met je handen over het vel, zodat de boter gelijkmatig verdeeld wordt.

Recept kerstboter: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R870034/kerstboter-voor-kip

Kalkoen snijden
Leg de kalkoen op een grote snijplank, met de borst omhoog. Zo blijft hij goed liggen. Snijd eventuele touwtjes los en laat de kalkoen iets afkoelen, totdat je hem kunt aanraken zonder je vingers te branden. Houd de kalkoen met een vleesvork stevig op zijn plaats. Zet het mes tussen het karkas en een poot. Druk het dijbeen met het mes naar buiten en trek het gewricht eruit. Doe hetzelfde met de andere kant.
Snijd nu de filets los. Volg met je mes langzaam het bot in het midden van de borst. Begin links van het bot en volg met je mes het karkas naar beneden om zoveel mogelijk vlees van de kalkoen te snijden. Doe dit ook aan de rechterkant. Neem de vulling uit de kalkoen en schep op een schaal. Trek met je hand de vleugels iets naar buiten en snijd ze zo dicht mogelijk langs de borstkast door het gewricht heen los. Bewaar de restjes kalkoen die nog aan het karkas zitten. Deze kun je de volgende dag gebruiken op een sandwich of in een salade.Tot slot kun je de kalkoenfilets in plakken snijden. Snijd het vlees haaks op de draad. Hierdoor blijft het lekker mals. Leg de plakjes filet, pootjes en vleugels mooi op een schaal.