Zo doe je dat: ui snipperen, ui fruiten en een uienroos maken

Leuk & snel

- 00:34 min.

De ui = de basis voor miljoenen gerechten. Soms als ster van het gerecht, soms komt-ie erbij om andere smaken te versterken of hij is er voor een goede basis. Hoe dan ook: uien kunnen we niet missen. Daarom is het belangrijk dat we precies weten hoe je (veilig) een ui moet snipperen en fruiten. En als finishing touch: we leggen uit hoe je een feestelijk roosje van je ui maakt.

Ui snipperen
Snijd het kontje van de ui. Snijd de ui doormidden en pel de ui. Leg de ui met de snijkant op een snijplank zodat de bolling naar boven wijst en houd ‘m op z’n plek met je hand. Maak met je vrije hand horizontale inkepingen met een mes. Snijd vervolgens de ui op de bolling in reepjes. Let erop dat je de ui niet helemaal doorsnijdt, want dan valt-ie uit elkaar. Snijd nu de ui in de breedte in blokjes. Hoe meer plakjes je snijdt, hoe fijner de snippers zijn.

Veilig snijden
Hoe snijd je een ui veilig? Vouw je vingerkootjes naar binnen bij het snijden en houd je duim en pink achter de andere vingers. Zorg er ook voor dat je het mes niet hoger optilt dan je vingers. Op deze manier snijd je niet in je vingers.

Ui fruiten
Snipper de ui fijn. Verwarm een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Een dikke bodem zorgt ervoor dat de uitjes niet snel aanbakken. Doe (olijf)olie of boter in de pan en doe de uiensnippers in de pan. Roer goed zodat de smaken vrijkomen. De uitjes zijn klaar zodra ze er glazig en goudbruin uitzien.

Uienroos maken
Creatief met ui? Maak van een simpel uitje een heus spektakel. Snijd een ui kruislings in, maar let op: snijd ‘m niet helemaal door. De partjes moeten aan elkaar blijven. Leg de ui op een met bakpapier beklede bakplaat en giet er 2 el olijfolie en 2 el balsamicoazijn over. Zet de bakplaat 20-25 minuten in de oven op 200 °C. Je uienroos is klaar! Lekker met wat verse tijm erover.