Chocolate-citrus-layercake met rubytopping

Receptvideo

- 00:57 min.

Wie als kerstdessert chocoladetaart serveert, weet wel hoe die zijn gasten tevreden moet houden. Deze chocoladetaart met lemon cream cheese frosting is echt hét pronkstuk op het kerstmenu! Dus, sluit je kerstdiner in stijl af, versier de taart met gesmolten ruby chocolade en besprenkel met perenrood of taartparels. Wat een feest!

Chocolade au bain-marie smelten|Verwarm de oven voor op 180 °C. Breek 75 g extra pure chocolade in stukjes, doe in een kom en zet die op een pan kokend water om te smelten (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt.

Chocoladetaart maken
Snijd 75 g extra pure chocolade in stukjes van een ½ cm. Doe 150 g boter, 50 g donkere basterdsuiker en 1 mespunt zout in een kom en klop 4 min. met een mixer tot een luchtige crème. Klop een voor een 3 middelgrote eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Zeef 50 g zelfrijzend bakmeel boven het botermengsel en meng voorzichtig met een spatel erdoor. Spatel de gesmolten chocolade en stukjes chocolade erdoor. Klem een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm (Ø 18 cm, ingevet). Verdeel het beslag erover en bak ca. 50 min. in het midden van de oven. Steek na 45 min. een satéprikker in het midden van de cake om te zien of de cake gaar is. Dit is het geval als de prikker er schoon uit komt. Neem de cake uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dit duurt 1½ uur.

Roomkaasvulling (lemon cream cheese frosting) maken
Rasp ondertussen de gele schil van een halve citroen en de oranje schil van een halve sinaasappel en pers de vruchten uit. Roer 300 g roomkaas met het rasp en 80 g poedersuiker los met een vork. Roer 1 el citroensap en 1 el sinaasappelsap erdoor. Snijd de cake overlangs in 3 lagen. Bestrijk de onderste laag met de helft van de roomkaas. Leg de middelste laag erop en bestrijk met de rest van de roomkaas. Leg de bovenste laag erop. 

Taart versieren
Breek 100 g ruby chocolade in stukjes, doe in een kom en zet die op een pan kokend water om te smelten (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Verdeel de gesmolten chocolade in een soort raster over de bovenkant van de cake. Bestrooi de cake met 1 el perenrood.

TIP Je kunt de cake en roomkaasvulling 1 dag van tevoren maken. Bewaar de afgekoelde cake in een luchtdichte trommel of aluminiumfolie en de roomkaasvulling in de koelkast. Je kunt de taart maximaal een halve dag van tevoren afmaken.