Champignonroomsaus

Receptvideo

- 00:50 min.

Champignonsaus maken? Met deze video leer je de ‘code’ kraken! Eerst maak je de fond, de basis voor de champignonsaus, daarna komen de champignons en de room erbij. Om het extra feestelijk te maken, gaat er een scheutje sherry door de champignonsaus. De saus is lekker bij vele soorten vlees en maakt kortom elk diner af. Zeker het kerstdiner. Dus bekijk snel deze how to en het feest kan beginnen! 

INGREDIËNTEN
2 tenen knoflook
50 g roomboter
1 zak fijne soepgroente (250 g)
1 pot paddenstoelenfond
1 beker slagroom (250 ml)
1 schaal kastanjechampignons (250 g)
3 el medium sherry

Fond maken
Snijd de knoflook doormidden.Verhit 25 g boter in een steelpan en bak de soepgroenten en knoflook zonder te kleuren op laag vuur 3 min. Voeg de fond toe en breng het geheel tegen de kook. Laat de smaak van de groenten op laag vuur 20 min. in de fond trekken, zonder deksel op de pan. Schenk de fond door een zeef en vang het vocht op in een pan. De groenten hebben hun smaak afgegeven en worden niet meer gebruikt.

Champignonsaus maken
Breng de fond aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot er nog 1/3 over is (125 ml). Dit duurt ca. 10 min. Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken tot een egale, ingedikte saus. Dit duurt ca. 15 min.

Champignons bakken
Snijd de champignons in kwarten.Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons op middelhoog vuur 5 min. Voeg de sherry toe en laat op hoog vuur 3 min. verdampen.

Champignonsaus serveren
Schenk de saus erbij, breng op smaak met peper en zout en warm nog 2 min. door. Lekker bij biefstuk en varkenshaas.

TIP
Als je een minder zoete saus wilt, kun je de sherry vervangen door 3 el droge witte wijn.

TIP
Als je een alcoholvrije saus wilt, kun je de sherry vervangen door 2 el citroensap.