Smörgåstårta (Zweedse sandwichtaart)

Leuk & snel

- 00:56 min.

Smörgåstårta, oftewel: Zweedse sandwich-taart! Deze klassieker wordt vaak tijdens de brunch geserveerd. De naam is misschien lastig uit te spreken, maar de hartige taart is zeker niet moeilijk te maken. Hij bestaat uit laagjes wit brood, afgewisseld met zuivelspread, zalm, komkommer en zelfgemaakte eiersalade. Yum! En dan nog de bovenkant: die bedek je met rucola, wilde-zalmeitjes, bieslook en natuurlijk komkommerroosjes. En tadaaaa, jouw feestelijke (paas)taart is klaar! Rest alleen nog: Glad påsk: vrolijk Pasen!

INGREDIËNTEN
3 eieren 
1 bakje bieslook (25 g) 
1 citroen (schoongeboend) 
½ komkommer 
6 el mayonaise 
400 g zuivelspread naturel (bakje 200 g) 
2 el mierikswortel (potje 140 g) 
12 sneetjes wit casinobrood 
200 g gerookte zalm (gravad lachs) 
40 g rucola 
25 g wilde-zalmeitjes 

Eiersalade maken 
Breng een pan water aan de kook, voeg als het water kookt de eieren toe en kook in 8 min. hard. Giet af, laat schrikken en pel ze. Snijd ondertussen de bieslook fijn. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Snijd de halve komkommer in de lengte met een dunschiller in dunne plakken. Prak de eieren met een vork in stukjes. Meng met 2 el mayonaise en 1 el bieslook en zet apart.

Zuivelspread maken
Meng de zuivelspread met de rest van de mayonaise, 2 el citroensap, 2 tl rasp, de mierikswortel en 5 el bieslook. Breng op smaak met zout en royaal peper. 

Smörgåstårta maken
Snijd de korstjes van het brood. Leg 3 sneetjes brood naast elkaar op een schaal en besmeer met 75 g van het zuivelspreadmengsel. Verdeel de plakjes zalm erover. Leg 3 sneetjes brood daarop. Besmeer deze met 75 g van het zuivelspreadmengsel en verdeel de komkommer erover, maar houd 5 plakjes komkommer apart. Bestrooi met peper. Leg 3 sneetjes brood op de komkommer en besmeer met 75 g van het zuivelspreadmengsel. Verdeel de eiersalade erover. Dek af met de rest van het brood en druk het geheel iets aan. Besmeer de buitenkant van de taart met de rest van het zuivelspreadmengsel. Zet 1 uur in de koelkast. 

Sandwich-taart afmaken
Decoreer de bovenkant van de taart met de rucola, wilde-zalmeitjes, de rest van de bieslook en de rest van het citroenrasp. Maak roosjes van de komkommer en verdeel over de smörgåstårta.

VEGATIP 
Vervang de gerookte zalmfilet door gekookte plakjes biet bestrooid met grof zeezout. Vervang de zalmeitjes door flinterdun gesneden radijs.