Geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata

Receptvideo

- 01:29 min.

Met deze bloemkool uit de oven heb je echt pronkstuk op tafel! Eerst de bloemkool koken, dan in de oven en in de tussentijd maak je een lekker kruidige gremolata. En laten we vooral niet de parmezaanse kaas vergeten! 

INGREDIËNTEN
1 hele bloemkool (ca. 1.3 kilo met bladen en stronk) 
1 el zout 
125 g Parmezaanse kaas 
100 g ricotta 
1 el olijfolie mild 
1 bakje platte peterselie (15 g) 
1 teen knoflook 
1 citroen (schoongeboend) 

Keukenspullen
bakpapier

Bloemkool koken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de stelen en bladeren aan de bloemkool zitten, maar snijd een klein stukje van de onderkant van de bloemkool, zodat hij straks mooi rechtop kan staan. Breng een ruime pan met ca. 4.5 liter water en het zout aan de kook. Plaats de bloemkool met behulp van een schuimspaan voorzichtig in de pan en kook 5 min. Neem uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Dep droog met een schone theedoek.

Bloemkool in de oven
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en meng met de ricotta en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Leg de bloemkool in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en bedek de kool rondom met het parmezaanricottamengsel (niet de stelen en bladeren). Bak de kool in het midden van de oven in 15-20 min goudbruin.

Gremolata maken
Maak ondertussen de gremolata: snijd de peterselie en knoflook zo fijn mogelijk. Rasp de gele schil van de citroen. Meng de peterselie, knoflook en het citroenrasp door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Snijd de citroen in parten.

Bloemkool uit de oven
Neem de bloemkool uit de oven en leg op een bord. Verdeel een deel van de gremolata erover, serveer de rest in een bakje ernaast, samen met de citroenparten.

TIP 
Snijd de bloemkool aan tafel in parten. Breng de parten eventueel verder op smaak met versgemalen peper, zout en extra vierge olijfolie.