Portobellosteaks met aardappelpuree

Receptvideo

- 01:02 min.

Vegetarische steak maken? Gebruik portobello’s en maak er portobelloburgers van. De vlezige paddenstoelen, gemarineerd in een marinade van ketchup, knoflook, ui, korianderzaad en gerookte paprikapoeder, krijgen in de oven alle tijd om de smaken op te nemen. Serveer de portobellosteaks met aardappelpuree en rucola. Je vega maaltijd is compleet!

INGREDIËNTEN
8 portobello’s
1 rode ui
1 el korianderzaad
4 tenen knoflook
1 el zoete gerookte paprikapoeder
2 el ketchup
170 ml olijfolie
1 kilo kruimige aardappelen
150 ml melk
30 g roomboter
85 g rucola

Keukenspullen
vijzel
bakpapier
ovenschaal (28 x 35 cm)
keukentang
pureestamper

Portobello’s marineren
Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd de harde steeltjes van de portobello’s. Snipper de ui. Kneus het korianderzaad in de vijzel of met het blad van een mes. Meng de ongepelde tenen knoflook, gesnipperde ui, het korianderzaad, de gerookte-paprikapoeder en ketchup met 150 ml olie in de ovenschaal. Leg de portobello’s er met de bovenkant naar beneden in. Dek de schaal strak af met aluminiumfolie. Zet 45 min. in het midden van de oven. Keer de portobello’s met behulp van de tang, dek weer af met de aluminiumfolie en rooster nog 15 min.

Aardappelpuree maken
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken van 3 cm en kook in 20 min. gaar. Verwarm de melk in een steelpan tot hij warm is, maar niet kookt. Giet de aardappelen af en stamp ze met de warme melk en de roomboter met behulp van de pureestamper tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.

Portobellosteaks maken
Neem de ovenschaal met de portobello’s uit de oven. Haal de tenen knoflook uit de saus en laat ze iets afkoelen. Knijp ze dan uit het schilletje, prak fijn en meng met de saus. Haal de portobello’s met behulp van de tang uit de schaal. 

Portobellosteaks serveren
Schep de rucola om met de rest van de olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de aardappelpuree en rucola over 4 borden. Leg op elk bord 2 portobello’s en schep er wat van de saus over.