Gegrilde-courgettesoep met munt en yoghurt

Receptvideo

- 03:31 min.

Courgettesoep is een all time favorite en dat blijft ook zo met deze zomerse variant van gegrilde courgette, munt en yoghurt.

INGREDIËNTEN
4 el milde olijfolie (fles 1 liter)
2 uien (net 2 kilo)
2 tenen knoflook (netje 250 g)
400 g prei
2 groentebouillonblokjes (pakje 120 g)
1 L water
1 bakje munt (15 g, alleen de blaadjes)
150 ml halfvolle yoghurt (pak 1 liter, De Zaanse Hoeve)

Keukenspullen
grillpan
staafmixer

Courgette grillen
Snijd de courgettes in de breedte in plakken van ca. 2 cm dik. Doe in een mengkom, voeg 2 el olie toe en schep om. Verhit de grillpan op hoog vuur zonder olie of boter. Gril de courgetteplakken 5 min., keer halverwege. Bestrooi met peper en eventueel zout. Hou 4 plakken gegrilde courgette apart voor garnering.

Ui fruiten
Snipper ondertussen de uien en snijd de tenen knoflook fijn. Halveer de preien in de lengte en snijd in dunne ringen. Spoel de ringen onder koud stromend water. Verhit de rest van de olie in een soeppan op middelhoog vuur en fruit de prei, ui en knoflook 1 min., roer regelmatig. 

Courgette koken
Voeg de courgette, 1 liter water en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en kook 15 min. Snijd ondertussen de muntblaadjes en de achtergehouden courgette grof. Voeg de helft van de muntblaadjes toe aan de soep. 

Courgettesoep maken
Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde massa en meng 100 ml yoghurt erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in diepe borden. Verdeel de achtergehouden munt en courgette over het midden van de borden, schep de resterende yoghurt eromheen. Serveer direct.

TIP  Lekker met een robuust stokbrood erbij.