Hachee uit de oven met rodekoolsalade, geroosterde appeltjes en friet

Receptvideo

- 04:16 min.

Stoofvlees is de ideale maaltijd voor koudere dagen. En als je ‘m combineert met frisse rodekoolsalade, geroosterde appeltjes en friet uit de oven wordt zelfs de grauwste dag nog een feestje. 

INGREDIËNTEN
3 uien (net 2 kilo)
200 g winterpeen (zak 1 kilo)
3 jonagold-appels (zak 1½ kilo)
720 g runderriblappen (schaal, AH Greenfields)
1 el tarwebloem (pak 1 kilo)
5 el olijfolie mild
½ rundvleesbouillonblokje (pakje 120 g)
500 ml water
1½ el mix voor hachee (zakje 16 g, Verstegen)
2 laurierblaadjes
1 el appelstroop (pot 450 g)
½ rodekool
1 el rodewijnazijn
750 g ovenfriet (zak)

Keukenspullen
hoge braadpan met deksel (Ø 22 cm**, AH Spaaractie)
bakvorm (28 x 13 x 7 cm*)
bakpapier
traybake (38 x 24 cm*)
mandoline (*uit bakvormenset rechthoekig, AH Spaaractie)

Vlees bakken 
Snijd de uien in halve ringen. Schil de peen en snijd in blokjes van ca. 1 cm. Snijd 1 appel in blokjes van ca. 1 cm. Dep de riblappen droog met keukenpapier en snijd in blokjes van ca. 2 cm. Bestrooi het vlees rondom met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit 1 el olie in de braadpan en braad de helft van het vlees op hoog vuur in ca. 4 min. rondom bruin en tot het vocht verdampt is. Haal uit de pan. Voeg 1 el olie toe en braad de rest van het vlees aan. Doe al het vlees terug in de pan. Voeg de ui, peen en gesneden appel toe en bak 5 min. mee.

Stoofvlees maken
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Laat het halve bouillonblokje oplossen in 500 ml heet water. Voeg de bouillon met de hacheekruiden en laurierblaadjes toe aan het vlees, zodat het vlees net onderstaat. Breng aan de kook. Zet de pan met de deksel in de oven en stoof het vlees ca. 2½ uur. Neem na 2 uur de deksel van de pan en roer de appelstroop erdoor. Test na 2½ uur of het vlees mals is. Voeg eventueel wat extra water toe en laat het zo nodig nog 30 min. langer stoven.

Rodekoolsalade maken
Verwijder ondertussen de harde stronk van de rodekool en snijd de kool in flinterdunne repen. Dit gaat het makkelijkst met de mandoline. Meng de azijn en 2 el olie tot een dressing. Doe de dressing bij de kool en ‘masseer’ met je handen de kool ca. 3 min. tot deze wat zachter is geworden. Breng op smaak met peper. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Appels roosteren en friet bakken
Halveer de rest van de appels, verwijder de klokhuizen. Leg de appelhelften met de snijkant naar beneden in de bakvorm. Verdeel de ovenfriet over de met bakpapier beklede traybake en besprenkel met de rest van de olie. Bak de friet en appels de laatste 20 min. van de stooftijd boven in de oven mee met de hachee. Breng de hachee op smaak met peper en eventueel zout. Verwijder de laurierblaadjes. Serveer met de rodekoolsalade, geroosterde appels en de friet.