5x tips om je aangebrande pan schoon te maken

Je herkent het vast: je staat geconcentreerd in je pan te roeren tot je wordt geroepen, de televisie je afleidt of de deurbel gaat. Een uur later doet een verbrande geur uit de keuken je beseffen dat je het pannetje op het fornuis bent vergeten. Zonde van het eten, maar ook van de pan. Geen paniek! Wij geven je 5 tips om je pan weer blinkend schoon te krijgen.

1. Schoonmaaksoda

 1. Gebruik een spatel om het verbrande zo veel mogelijk weg te schrapen. Gebruik hiervoor plastic of hout, zodat het geen schade aanbrengt aan de pan.
 2. Vul de pan met water en doe 2 flinke scheppen schoonmaaksoda in de pan. Breng het aan de kook en laat het nog even doorkoken. Je hoeft nauwelijks te schrobben of te poetsen, de soda zorgt ervoor dat de aangebrande resten vanzelf losweken.
 3. Giet het water af en was de pan nog even af met een afwasborstel.

2. Baking soda: het wondermiddel

Niet alleen schoonmaaksoda is een wondermiddel, ook baking soda is een veelgebruikt, krachtig en duurzaam schoonmaakmiddel. Maak een papje van baking soda en een beetje water, en smeer dit op de aangebrande plekken. Laat dit een uurtje staan en de baking soda neemt de aangebrande resten zo met zich mee.

3. Roest uit de pan met cola

Cola heeft veel meer kwaliteiten dan het zijn van een frisse dorstlesser. Dankzij het fosfozuur dat in cola zit, is het een hardnekkige roestverwijderaar. Giet cola in de pan tot boven de rand waar roest in verschijnt en laat de pan een nachtje weken. Leeg de volgende dag de pan en was hem af op de gebruikelijke manier. Dit trucje werkt met alle soorten cola, en je kan het ook gebruiken bij roestend bestek, roestend gereedschap, je roestende fietsketting... Noem maar op!

4. Schoonmaken met citroen of azijn

Heb je iets vloeibaars laten aanbranden zoals melk, tomatensaus of jam? Citroensap helpt je dan uit de brand. Doe wat citroensap met een laagje kokend water in de pan en laat dit een kwartiertje doorkoken.

Een andere optie is je aangebrande pan schoonmaken met azijn. Doe een laagje azijn in de pan met wat koud water. Laat dit een kwartiertje weken. Als het goed is kan je met de borstel de verbrande, vloeibare etensresten zo verwijderen.

5. In de vaatwasser?

Wanneer de pan goed is aangebrand, helpt het niet om je pan in de vaatwasser te doen. Gelukkig kan een vaatwastablet wel op een andere manier helpen. Vul de pan met warm water en doe hier de vaatwastablet (zonder plastic verpakking) in. Het blokje lost op in het water. Laat het tablet een paar uur zijn werk doen, zodat de aangebrande resten kunnen losweken. Schrob vervolgens je pan zacht met een afwasborstel en de aangekoekte resten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

6. Afwasmiddel

Je kan hardnekkige vlekken verwijderen met een grondige reiniging:
 1. Vul je pan halverwege met water en een beetje afwasmiddel
 2. Breng het aan de kook. Het kookproces zal het verbrande residu verwijderen
 3. Je zou de rest van de pan moeten kunnen schoonmaken.

7. Melamine/ wonderspons

Bij hardnekkige aanslag gebruik je het beste een melaminespons. Die vind je in de meeste kruidenierszaken, supermarkten en ijzerwarenwinkels. Controleer voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van de melaminespons op de verpakking.

Extra tips om jarenlang je pannen te kunnen gebruiken

 • Laat de pannen eerst opwarmen op een laag tot middelhoog vuur. Schakel na enkele minuten pas over naar een middelhoog/hoog vuur (als je gerecht dit vereist natuurlijk).
 • Gebruik alleen olie of boter die geschikt is voor hoge temperaturen. Vermijd bijvoorbeeld extra vierge olijfolie, want deze is niet geschikt om te bakken en braden.
 • Gebruik siliconen of houten spatels om de keramische antiaanbaklaag niet te beschadigen. Vermijd het gebruik van vorken, messen of andere scherpe voorwerpen.
 • Laat de pannen na gebruik volledig afkoelen voordat je hem afwast.
 • Handwas blijft nog altijd beter en zachter voor de keramische antiaanbaklaag van pannen dan de vaatwasser. Warm water met een beetje afwasmiddel en een zachte spons volstaan om de meeste pannen te reinigen.