Schoon schip maken

Je kent het wel: je hebt een heerlijke lasagne gemaakt, een cake gebakken of een quiche geprobeerd, maar dan is het tijd voor de schoonmaak. Hoe krijg je aangekoekt vet uit je ovenschaal, hoe maak je je gietijzeren braadpan schoon, en hoe krijg je de cakeresten uit je muffin vorm? Wij laten je zien hoe je jouw ovenschaal, bakvorm, gietijzeren pan én spatels van Royal van Kempen en Begeer weer laat blinken!

De simpele schoonmaak

Om je ovenschaal of bakvorm schoon te maken, raden we aan ze met een klein sopje met afwasmiddel en een zachte doek of spons schoon te maken. Droog ze na het afwassen goed af met een zachte doek. Gebruik geen ovenreinigers, chloor, schuursponsjes, harde doeken of agressieve schoonmaakmiddelen. Dit kan de beschermlaag van de bakvorm en ovenschaal aantasten, en dat is natuurlijk zonde.

Ovenschaal schoonmaken

Misschien is het aangekoekt vet of zijn de aangekoekte etensresten in jouw ovenschaal of bakvorm zo hardnekkig, dat je ze er met gewoon water en een zachte spons niet uitkrijgt. Ook aangekoekt vet in een glazen ovenschaal kan hardnekkig zijn. Gelukkig hebben we ook hier 2 tips voor:

  1. De minst hardnekkige en grootste krachtpatser is groene zeep. Smeer een flinke klodder in je ovenschaal. Laat dit even goed intrekken en wrijf het er met een spons of doekje en een beetje water weer uit. Je ovenschaal zal weer shinen als nooit tevoren.

  1. Baking soda doet wonderen, ook voor je ovenschaal. Giet kokend water en een flinke schep soda in je ovenschaal, en laat dit even een nachtje staan. De volgende dag veeg je zo die oude etensresten uit je schaal, gewoon met een zachte spons.

Bakvorm schoonmaken

Misschien heb je je metalen bakvorm niet genoeg ingevet met boter waardoor je cake is blijven plakken, of is je quiche verbrand waardoor er nog wat bladerdeeg in je taartvorm zit. Voor het schoonmaken van je bakvorm raden we sowieso aan de etensresten te verwijderen wanneer ze nog warm zijn. Het moment dat de bakvorm afkoelt, plakt het deeg nog meer aan de vorm. Krijg je de aangebrande resten nog steeds niet los? Ook voor het schoonmaken van de metalen bakvorm is groene zeep een wondermiddel.

Gietijzeren pan schoonmaken

Om je gietijzeren braadpan zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het belangrijk dat je hem na gebruik op de juiste manier schoonmaakt.

  1. Laat de gietijzeren braadpan eerst afkoelen voordat je hem gaat afwassen.

  1. Verwijder eetresten door de pan 15 tot 20 minuten in heet water te laten weken voordat je begint met afwassen.

  1. Wrijf voedselresten weg met een zachte afwasborstel of nylon doek. Eventueel kan je een beetje afwasmiddel gebruiken, maar gebruik geen agressieve afwasmiddelen. Was, spoel en droog goed.

Let op! Wanneer je de gietijzeren braadpan na gebruik niet helemaal droog maakt of deze op een vochtige plek bewaart, kunnen er na een tijdje roestvlekken verschijnen. Als je de braadpannen voor langere tijd in de opslag laat staan, gebruik dan de vier zwarte clips die bij de braadpan zijn geleverd en zet ze tussen het deksel en de braadpan. Zie je toch dat er roest verschijnt? Gebruik dan eerst een zachte afwasborstel en lauwwarm water om de roest te verwijderen. Wrijf daarna een beetje plantaardige olie op de plekken waar de roestplekken zaten en vet de pan weer lekker in.

Keukentools en ovenwanten schoonmaken

Maak de keukentools voor je ze gaat gebruiken even schoon met warm water, een zachte afwasborstel of spons. De siliconen keukentools van Van Royal van Kempen en Begeer kan je gewoon in de vaatwasser doen. Voor maximale levensduur raden we wel aan om ze alleen met warm water en een zachte afwasborstel af te wassen. Gebruik als dat echt nodig is een mild afwasmiddel, maar bij voorkeur geurloos. De geur kan namelijk in de spatels blijven hangen.

De ovenwanten kunnen in de wasmachine, maar niet in de droogkast. We adviseren om ze niet warmer te wassen dan 30°C.

In de vaatwasser

Als ze niet aangekoekt of extreem vies zijn geworden, is het natuurlijk het snelst en het makkelijkst om je ovenschaal of bakvorm in de vaatwasser te doen. De ovenschalen en ramekins van Royal van Kempen en Begeer kunnen mee in de afwasmachine. Ook de lasagnevorm, de bakvorm, bakplaat en taartvorm kunnen in de vaatwasser. De muffin vorm en de springvorm zijn niet geschikt voor in de vaatwasser. Ook de gietijzeren braadpan en deksel zijn niet vaatwasmachinebestendig. Als de gietijzeren braadpan en het deksel per ongeluk in de vaatwasser worden gedaan, kan dit de kleur van het email beschadigen.

Meer lezen?

Zo uit de oven, zo voordelig

Het is herfst! En dat betekent dat we weer vaker thuis zijn. Maak het gezellig en duik de keuken in voor de lekkerste najaarsgerechten. Stoemp, ovenschotels, wild of groentequiche. Wat ga jij maken?

Shop alles uit het seizoen

Hoe maak je de perfecte latte macchiato?

Wil jij barista in eigen huis worden? Lees al onze weetjes over dit heerlijke kopje koffie en krijg tips voor het maken van de perfecte latte macchiato!

Bekijk de tips
Bekijk de tips van Albert Heijn om latte macchiato te maken!

Spaar voor steengoede ovenschalen en bakvormen

Spaar voor steengoede ovenschalen en bakvormen van Royal van Kempen & Begeer. Bij iedere €10 aan boodschappen ontvang je één ovenzegel. Waar ga jij voor sparen?

Bekijk de spaaritems