Is plantaardig hetzelfde als veganistisch?

De termen 'plantaardig' en 'vegan' worden vaak gebruikt om hetzelfde aan te duiden. Het is toch allebei eten zonder dierlijke producten? En wat is dan het verschil met vegetarisch? We leggen we je graag uit!

Allereerst, wat is een vegetarische leefstijl?

Iemand die een vegetarisch dieet volgt, eet meestal geen:

Natuurlijk kan elke vegetariër daar zijn eigen invulling aan geven. Flexitariërs eten bijvoorbeeld minstens één dag per week geen vis of vlees. Of zogenaamde pescotariërs, die wel vis eten maar het vlees laten staan.

Wat is een veganistische leefstijl, oftewel een veganist?

Een veganistische leefstijl gaat nog een stapje verder dan de vegetarische leefstijl. Mensen die veganistisch eten, eten niet alleen het vlees of vis zelf niet, maar ook geen producten die afkomstig zijn van dieren. Veganisten eten, naast geen vlees en vis, ook geen:

  • Zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kaas)
  • Eieren
  • Honing (want dit is afkomstig van een bij)
  • Producten waar gelatine in zit, zoals snoep (want dit is afkomstig uit beenderen van dieren)

Wanneer iemand een veganistische leefstijl heeft dan zullen zij ook dierlijke producten uit de weg gaan die verder gaan dan eten, zoals leer- of bontproducten, of producten die dierlijke ingrediënten gebruiken (denk aan bijenwas), of waarbij dierproeven betrokken zijn. Je zal zo lezen dat hiermee al een tipje van de (verschil)sluier met plantaardig wordt weggegeven.

En wat is plantaardig?

Plantaardig eten is een voedingspatroon waarbij je vooral plantaardige producten eet zoals fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden. Maar ook vervangers voor vlees en zuivel kunnen in een plantaardig eetpatroon passen. Dit betekent dat je niet altijd volledig vegan of vegetarisch eet, maar dat de focus van je eetpatroon op plantaardige producten ligt.

Vegetarisch, veganistisch en plantaardig, wat is nu het verschil?

Een vegetariër vermijdt voornamelijk het eten van vlees, vis en gevogelte. Een veganist doet daar nog een schepje bovenop, en vermijdt alle producten die afkomstig zijn van dieren, zoals eieren, melk en honing. Iemand die plantaardig eet, legt de focus op producten die afkomstig zijn van planten, zoals fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden. Vaak komen plantaardige en vegan producten wel met elkaar overeen: al onze eigen merk veganproducten passen zowel in een plantaardig voedingspatroon als in een veganistisch voedingspatroon. Het verschil tussen plantaardig en veganistisch gaat nog een stapje verder dan alleen voeding. Veganisten trekken het vermijden van dierlijke producten door in hun hele leefstijl. De verschillen nog even op een rijtje:

  • Vegetarisch: focus ligt op het vermijden van vlees, vis en gevogelte.

  • Vegan: focus ligt op het vermijden van dierlijke producten in zowel het dieet als in de gehele levensstijl.

  • Plantaardig: focus ligt op het eten van plantaardige producten zoals groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, maar ook sommige vervangers voor vlees en zuivel passen in dit voedingspatroon.