Koffiebroodjes
Niets zo lekker als een smeuïg koffiebroodje. Ook heel lekker bij de thee.
215 kcal
45 min. bereiden, 15 min. oventijd, 2 uur 30 min. wachten
Ingrediënten
Aantal porties
515 ml melk
melk
7 gram droge gist
droge gist
130 gram witte basterdsuiker
witte basterdsuiker
500 gram patent tarwebloem
patent tarwebloem
70 gram ongezouten roomboter
ongezouten roomboter
0.5 theelepel zout
zout
1 vanillestokje
vanillestokje
3.5 eetlepel maizena
maizena
2 middelgrote scharreleieren
middelgrote scharreleieren
100 gram rozijnen
rozijnen
3 eetlepel abrikozenjam
abrikozenjam
Dit heb je nodig
mixer met deeghaken
vershoudfolie
deegroller
bakpapier
Ontdek meer van dit soort gerechten
Verwarm ⅗ van de melk tot lauwwarm (laat het niet te heet worden). Roer hier de gist en 70 gr (per 16 stuks) basterdsuiker door. Laat 10-15 min. staan tot de gist begint te bubbelen.
Meng ondertussen de bloem met 50gr (per 16 stuks) boter en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk de werkende gist erbij. Kneed met de hand of met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Dit duur 6-10 min. Vorm er een bal van en laat afgedekt met vershoudfolie 2 uur op een behaaglijke plek rijzen.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Meng ⅖ van de melk met de rest van de suiker, vanille en maizena in een steelpan.
Breng dit mengsel op laag vuur aan de kook, roer voortdurend tot het begint te binden, ca. 4-5 min. Haal van het vuur, verwijder het vanillestokje en klop er de helft van de eieren en de rest van de boter door tot een dikke gladde room.
Schenk de warme room op een diep bord en dek af met vershoudfolie. Laat ca. 1,5 uur afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220 C. Kneed het deeg opnieuw en rol dan op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een rechthoek van ca. 45 x 35 cm.
Bestrijk het deeg met de room en bestrooi met de rozijnen. Rol het deeg op, vanaf de lange kant en snijd in 16 ronde plakken. Leg de rondjes op 2 met bakpapier beklede bakplaten en laat afgedekt nog 15-20 min. rijzen.
Scheid de rest van het ei, het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooier los met de rest van de melk. Bestrijk de broodjes met dit mengsel en bak in ca. 15 min. goudbruin en gaar (wissel de bakplaten halverwege). Verwarm ondertussen de abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de nog warme koffiebroodjes met de jam en laat afkoelen.
- achtergrondinfoIn Nederland noemen we zoete, opgerolde broodjes met rozijnen room koffiebroodjes! In Frankrijk noemt men vergelijkbare broodjes met gerezen bladerdeeg pain aux raisins.
- bewaartipJe kunt de koffiebroodjes t/m stap 3 maken en dan invriezen. Bevroren afbakken zoals in stap 4 beschreven, maar dan 20-25 min, op 200 C.
- kookstaptip Heb je geen 2 bakplaten? Bekleed dan een ovenrooster met bakpapier.
Koffiebroodjes
Niets zo lekker als een smeuïg koffiebroodje. Ook heel lekker bij de thee.

16 porties
215 kcal
45 min. bereiden
2 uur 30 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm ⅗ van de melk tot lauwwarm (laat het niet te heet worden). Roer hier de gist en 70 gr (per 16 stuks) basterdsuiker door. Laat 10-15 min. staan tot de gist begint te bubbelen.
Meng ondertussen de bloem met 50gr (per 16 stuks) boter en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk de werkende gist erbij. Kneed met de hand of met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Dit duur 6-10 min. Vorm er een bal van en laat afgedekt met vershoudfolie 2 uur op een behaaglijke plek rijzen.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Meng ⅖ van de melk met de rest van de suiker, vanille en maizena in een steelpan.
Breng dit mengsel op laag vuur aan de kook, roer voortdurend tot het begint te binden, ca. 4-5 min. Haal van het vuur, verwijder het vanillestokje en klop er de helft van de eieren en de rest van de boter door tot een dikke gladde room.
Schenk de warme room op een diep bord en dek af met vershoudfolie. Laat ca. 1,5 uur afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220 C. Kneed het deeg opnieuw en rol dan op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een rechthoek van ca. 45 x 35 cm.
Bestrijk het deeg met de room en bestrooi met de rozijnen. Rol het deeg op, vanaf de lange kant en snijd in 16 ronde plakken. Leg de rondjes op 2 met bakpapier beklede bakplaten en laat afgedekt nog 15-20 min. rijzen.
Scheid de rest van het ei, het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooier los met de rest van de melk. Bestrijk de broodjes met dit mengsel en bak in ca. 15 min. goudbruin en gaar (wissel de bakplaten halverwege). Verwarm ondertussen de abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de nog warme koffiebroodjes met de jam en laat afkoelen.
achtergrondinfo:In Nederland noemen we zoete, opgerolde broodjes met rozijnen room koffiebroodjes! In Frankrijk noemt men vergelijkbare broodjes met gerezen bladerdeeg pain aux raisins.
bewaartip:Je kunt de koffiebroodjes t/m stap 3 maken en dan invriezen. Bevroren afbakken zoals in stap 4 beschreven, maar dan 20-25 min, op 200 C.
kookstaptip: Heb je geen 2 bakplaten? Bekleed dan een ovenrooster met bakpapier.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 16 porties)
515 ml melk
7 g droge gist
130 g witte basterdsuiker
500 g patent tarwebloem
70 g ongezouten roomboter
½ tl zout
1 vanillestokje
3½ el maizena
2 middelgrote scharreleieren
100 g rozijnen
3 el abrikozenjam
Dit heb je nodig
mixer met deeghaken
vershoudfolie
deegroller
bakpapier




