bewaar
Boterkoek
Boterkoek
bewaar

Boterkoek

Niets lekkerder bij de koffie dan een verse boterkoek die net uit de oven komt.

20 min. bereiden
35 min. oventijd
5 uur wachten
36waarderingen

Ingrediënten

24 porties

300

patent tarwebloem

250 g

witte basterdsuiker

250 g

ongezouten roomboter

1 mespunt

zout

1

middelgroot ei

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • bakpapier

  • ovenschaal (18 x 28 cm)

  • bakkwastje

Niets lekkerder bij de koffie dan een verse boterkoek die net uit de oven komt.

Aan de slag

1

Zeef de bloem en suiker boven een kom. Snijd de boter in 3 plakken, leg op het bloemmengsel en snijd met 2 messen in stukjes. Voeg het zout toe en kneed met koude handen snel tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ovenschaal of brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Strijk glad met de bolle kant van een lepel.

3

Klop het ei los en bestrijk met behulp van de bakkwast de bovenkant van het deeg ermee. Snijd een ruitpatroon in de bovenkant van het deeg, zo voorkom je dat het ei straks loslaat. Bak de boterkoek in 30-35 min. goudbruin. Laat minimaal 4 uur (liever langer) afkoelen, en snijd in stukjes.

bewaartipJe kunt de boterkoek 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Boterkoek

Instructievideo - 00:37 min.