Aardappel-bloemkoolgratin met hazelnoot
Romige groenteverrassing uit de oven.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 50 g ongebrande hazelnoten
- 300 g vastkokende aardappelen
- 150 g gruyère (kaas)
- 300 g bloemkool
- 25 g ongezouten roomboter
- 25 g tarwebloem
- 300 ml volle melk
- 1 mespunt gemalen nootmuskaat
Keukenspullen
- ovenschaal (10 x 15 cm)
- 4 eenpersoonsovenschaaltjes
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Rooster de hazelnoten in de ovenschaal in ca. 8 min. goudbruin in de oven. Laat afkoelen.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Rasp de kaas. Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke roosjes. Kook de aardappelblokjes samen met de bloemkoolroosjes 5 min. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
- Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer met een garde de bloem ca. 3 min. op laag vuur (roux). Voeg al roerend de melk toe en roer tot een gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de aardappel en bloemkool over de eenpersoonsovenschaaltjes en schenk de kaassaus erover.
- Gratineer de schaaltjes ca. 15 min. in het midden van de oven. Hak ondertussen de hazelnoten grof en strooi ze na 10 min. oventijd over de gratin.
bewaartip:
Je kunt de gratin 2 dagen van tevoren maken. Gratineer het gerecht op de dag zelf in de oven en bestrooi met de hazelnoten. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Bak de gratin 5 min. langer als ze vanuit de koelkast de oven in gaan.

Roux maken
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 435 kcal
- eiwit 19 g
- koolhydraten 23 g
-
vet 29 g
waarvan verzadigd 14 g - natrium 225 mg
- vezels 4 g
Ook te zien in
Aardappel-bloemkoolgratin met hazelnoot
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Aardappel-bloemkoolgratin met hazelnoot
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- 50 g ongebrande hazelnoten
Rooster de hazelnoten in de ovenschaal in ca. 8 min. goudbruin in de oven. Laat afkoelen.
- 300 g vastkokende aardappelen
- 150 g gruyère
Breng ondertussen een pan water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Rasp de kaas.
- 300 g bloemkool
Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke roosjes. Kook de aardappelblokjes samen met de bloemkoolroosjes 5 min. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
- 25 g ongezouten roomboter
- 25 g tarwebloem
Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer met een garde de bloem ca. 3 min. op laag vuur (roux).
- 300 ml volle melk
Voeg al roerend de melk toe en roer tot een gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten.
- 1 mespunt gemalen nootmuskaat
Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Verdeel de aardappel en bloemkool over de eenpersoonsovenschaaltjes en schenk de kaassaus erover.
bewaartip:
Je kunt de gratin 2 dagen van tevoren maken. Gratineer het gerecht op de dag zelf in de oven en bestrooi met de hazelnoten. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Bak de gratin 5 min. langer als ze vanuit de koelkast de oven in gaan.