Basisrecept kippenbouillon
Basisrecept kippenbouillon

Basisrecept kippenbouillon

Met deze kippenbouillon in je repetoire heb je altijd een goede basis voor een pan hartverwarmende soep.

30 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
6waarderingen

Ingrediënten

6 personen

1

grote winterpeen

1

prei

½ struik

bleekselderij

2½ liter

kraanwater

4

kippenpoten

7½ g

verse tijm

2

gedroogde laurierblaadjes

2 tl

zout

15 g

funghi porcini secchi

15 g

funghi shiitake secchi

75 ml

sherry px

75 ml

kokend water

Dit heb je nodig

  • soeppan

Met deze kippenbouillon in je repetoire heb je altijd een goede basis voor een pan hartverwarmende soep.

Aan de slag

1

Schil de winterpeen en snijd in stukken. Was de prei en snijd in stukken. Was de bleekselderij en snijd in stukken.

2

Doe 2½ liter water, de winterpeen, prei, bleekselderij, scharrelkippenpoten, tijm, laurierblaadjes en het zout in een soeppan. Breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat zonder deksel 1½ uur trekken. Schep af en toe het schuim eraf.

3

Doe ondertussen de funghi porcini secchi en funghi shiitake secchi (allebei gedroogde paddenstoelen) in een kom. Schenk de sherry PX en 75 ml kokend water over de gedroogde paddenstoelen. Laat 15 min. weken. Zeef en vang het vocht op.

4

Neem de kip uit de pan. Zeef de bouillon en vang het vocht op in een pan. Houd warm. Voeg het paddenstoelenvocht toe. Houd de geweekte paddenstoelen en de gekookte kip apart voor de heldere kippen-paddenstoelensoep. Kijk voor het recept elders op deze site.

tip

bereidingstipWil je een vetvrije bouillon? Laat de bouillon even staan zodat het vet komt bovendrijven. Leg dan een vel keukenpapier op de bouillon. Het keukenpapier zuigt zich nu vol met het vet. Herhaal indien nodig.

algemeenHet is belangrijk om bouillon snel af te koelen wanneer je die wilt invriezen. Vul de gootsteen voor de helft met koud water. Zet de pan warme soep erin en roer de soep goed. Na tien minuten is je soep afgekoeld.

bereidingstipBouillon maken is best een klus. Maak daarom een grote pan en vries een deel in. Bouillon is drie maanden houdbaar in de vriezer.

Prei wassen

Instructievideo - 00:29 min.