Zeewiersalade met gebakken tofu
In Japan serveren ze zeewiersalade vaak bij visgerechten. Deze combinatie met knapperige tofu in een sesamkorstje is misschien nog wel lekkerder.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 375 g tofu naturel
- 3 cm verse gember
- 6 el ketjap manis
- 20 g gedroogd zeewier (zakje)
- 1 komkommer
- 1 rode peper
- 1 limoen
- 2 bosuien
- 125 g koelverse zeewiersalades
- 4 el sesamolie
- 20 g sesamzaad
- 20 g zwart sesamzaad
Keukenspullen
- vochtige theedoek
Advertentie
Bereiden
- Laat de tofu uitlekken. Leg een schone theedoek op een bord. Leg de tofu hierop en vouw de randen van de doek over de tofu. Zet een zware pan (of iets anders zwaars) op de tofu en laat 30 min. staan, zodat er zo veel mogelijk vocht uitkomt.
- Schil en rasp de gember en meng met twee derde van de ketjap. Breng op maak met peper en eventueel zout. Snijd de tofu in de breedte in plakken van 1 cm. Doe met de marinade in een brede kom. Laat 15 min. marineren. Week ondertussen het gedroogde zeewier 10 min. in ruim koud water.
- Snijd de komkommer in stukken van 5 cm. Snijd vervolgens in dunne plakjes van een ½ cm en in dunne reepjes (julienne). Verwijder het steeltje van de rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen en snijd in dunne ringetjes. Pers de limoen uit. Snijd de bosui in ringetjes.
- Laat het zeewier uitlekken en knijp het vocht eruit. Meng in een schaal met de zeewiersalade, peper, komkommer, bosui, de helft van de olie en het limoensap. Meng het gewone en zwarte sesamzaad op een bord en wentel een voor een de plakken gemarineerde tofu erdoor. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de tofu in 6 min. op middelhoog vuur goudbruin. Verdeel de salade over de borden en verdeel de gebakken tofu erover. Schraap de gebakken sesamzaadjes uit de pan en strooi over de salade. Besprenkel met de rest van de ketjap.
combinatietip:
Lekker met kroepoek. Het gerecht is dan niet meer vegetarisch.

Gember gebruiken
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 405 kcal
- eiwit 16 g
- koolhydraten 22 g
-
vet 27 g
waarvan verzadigd 4 g - natrium 1.745 mg
- vezels 6 g
Pittigheid
Ook te zien in
Zeewiersalade met gebakken tofu
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Zeewiersalade met gebakken tofu
- 375 g tofu naturel
Laat de tofu uitlekken. Leg een schone theedoek op een bord. Leg de tofu hierop en vouw de randen van de doek over de tofu.
Zet een zware pan (of iets anders zwaars) op de tofu en laat 30 min. staan, zodat er zo veel mogelijk vocht uitkomt.
- 3 cm verse gember
- 4 el ketjap manis
Snijd de tofu in de breedte in plakken van 1 cm. Doe met de marinade in een brede kom. Laat 15 min. marineren.
- 20 g gedroogd zeewier
Week ondertussen het gedroogde zeewier 10 min. in ruim koud water.
- 1 komkommer
- 1 rode peper
- 1 limoen
- 2 bosuien
- 125 g koelverse zeewiersalades
- 2 el sesamolie
Laat het zeewier uitlekken en knijp het vocht eruit. Meng in een schaal met de zeewiersalade, peper, komkommer, bosui, olie en het limoensap.
- 20 g sesamzaad
- 20 g zwart sesamzaad
Meng het gewone en zwarte sesamzaad op een bord en wentel een voor een de plakken gemarineerde tofu erdoor.
- 2 el sesamolie
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de tofu in 6 min. op middelhoog vuur goudbruin.
Verdeel de salade over de borden en verdeel de gebakken tofu erover.
- 2 el ketjap manis
Schraap de gebakken sesamzaadjes uit de pan en strooi over de salade. Besprenkel met de ketjap.
combinatietip:
Lekker met kroepoek. Het gerecht is dan niet meer vegetarisch.