bewaar
Omgekeerde rabarbercake met lemoncurdcrème
Omgekeerde rabarbercake met lemoncurdcrème
bewaar

Omgekeerde rabarbercake met lemoncurdcrème

Picknicken met deze cake? Snijd de cake in stukjes en neem mee in een afgesloten bakje.

25 min. bereiden
1 uur oventijd
52waarderingen

Ingrediënten

12 personen

750 g

verse rabarber

275 g

fijne kristalsuiker

250 g

ongezouten roomboter

1 mespunt

zout

3

middelgrote eieren

1

vanillestokje

200 g

zelfrijzend bakmeel

2 el

gemalen anijszaad

3 el

lemon curd

200 g

crème fraîche

Dit heb je nodig

  • ovenschaal of bakvorm (20 x 30 cm)

  • beslagkom

  • satéprikker

Picknicken met deze cake? Snijd de cake in stukjes en neem mee in een afgesloten bakje.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer ondertussen de rabarberstengels en snijd van lange exemplaren een stukje af, zodat ze allemaal in de breedte in de vorm passen. Meng met 75 g suiker en laat 5 min. staan.

2

Vet ondertussen de ovenschaal of bakvorm in met 10 g boter. Snijd 50 g boter in blokjes en verdeel over de bodem van de vorm. Leg de rabarberstengels inclusief de suiker in de breedte netjes in de vorm naast elkaar.

3

Doe de rest van de suiker, de rest van de boter en het zout in een beslagkom en klop in 10 min. met een mixer tot een luchtige massa. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.

4

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met een mespunt uit. Zeef het bakmeel boven het beslag en spatel het samen met het vanillemerg en anijszaad erdoor.

5

Verdeel het beslag gelijkmatig over de rabarber en bak in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

6

Meng de lemon curd met de crème fraîche. Neem de cake uit de oven en snijd met een mes langs de rand van de vorm los. Stort de cake op een schaal en laat volledig afkoelen. Serveer de cake met een schepje lemoncurdcrème.

bereidingstipJe kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken.

algemeenDe verkrijgbaarheid van verse rabarber is sterk afhankelijk van weersinvloeden.

Vanillestokjes verwerken

Instructievideo - 00:48 min.