Om­ge­keer­de ra­bar­ber­ca­ke met le­mon­curd­crè­me

Picknicken met deze cake? Snijd de cake in stukjes en neem mee in een afgesloten bakje.

  • gebak
  • 12 personen
  • 395 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 1 uur oventijd
(34) waardeer
gebak Picknicken met deze cake? Snijd de cake in stukjes en neem mee in een afgesloten bakje. 12 personen
4 34

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal of bakvorm (20 x 30 cm)
  • beslagkom
  • satéprikker

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer ondertussen de rabarberstengels en snijd van lange exemplaren een stukje af, zodat ze allemaal in de breedte in de vorm passen. Meng met 75 g suiker en laat 5 min. staan.
  2. Vet ondertussen de ovenschaal of bakvorm in met 10 g boter. Snijd 50 g boter in blokjes en verdeel over de bodem van de vorm. Leg de rabarberstengels inclusief de suiker in de breedte netjes in de vorm naast elkaar.
  3. Doe de rest van de suiker, de rest van de boter en het zout in een beslagkom en klop in 10 min. met een mixer tot een luchtige massa. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.
  4. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met een mespunt uit. Zeef het bakmeel boven het beslag en spatel het samen met het vanillemerg en anijszaad erdoor.
  5. Verdeel het beslag gelijkmatig over de rabarber en bak in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  6. Meng de lemon curd met de crème fraîche. Neem de cake uit de oven en snijd met een mes langs de rand van de vorm los. Stort de cake op een schaal en laat volledig afkoelen. Serveer de cake met een schepje lemoncurdcrème.

bereidingstip:

Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken.

Tip:

De verkrijgbaarheid van verse rabarber is sterk afhankelijk van weersinvloeden.

video

Va­nil­le­stok­jes ver­wer­ken

Instructievideo - 00:48 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 395 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 39 g
  • vet 24 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 160 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Omgekeerde rabarbercake met lemoncurdcrème

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Om­ge­keer­de ra­bar­ber­ca­ke met le­mon­curd­crè­me

1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
  • 750 g verse rabarbers
  • 75 g fijne kristalsuiker

Halveer ondertussen de rabarberstengels en snijd van lange exemplaren een stukje af, zodat ze allemaal in de breedte in de vorm passen. Meng met de suiker en laat 5 min. staan.

3
  • 60 g ongezouten roomboter

Vet ondertussen de ovenschaal of bakvorm in met 10 g boter. Snijd 50 g boter in blokjes en verdeel over de bodem van de vorm.

4

Leg de rabarberstengels inclusief de suiker in de breedte netjes in de vorm naast elkaar.

5
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 190 g ongezouten roomboter
  • 1 mespunt zout

Doe de suiker, de boter en het zout in een beslagkom en klop in 10 min. met een mixer tot een luchtige massa.

6
  • 3 middelgrote eieren

Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.

7
  • 1 vanillestokje

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met een mespunt uit.

8
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el gemalen anijszaad

Zeef het bakmeel boven het beslag en spatel het samen met het vanillemerg en anijszaad erdoor.

9

Verdeel het beslag gelijkmatig over de rabarber en bak in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.

10

Controleer na 50 min. op gaarheid door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

11
  • 3 el lemon curd
  • 200 g crème fraîche

Meng de lemon curd met de crème fraîche. Neem de cake uit de oven en snijd met een mes langs de rand van de vorm los.

12

Stort de cake op een schaal en laat volledig afkoelen. Serveer de cake met een schepje lemoncurdcrème.

bereidingstip:

Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.