Aard­ap­pel­gra­tin met tijm

Nog zo'n gouden klassieker: gratin met tijm, gruyère en room. Die kan niemand laten staan!

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 540 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 1 uur oventijd
(20) waardeer
frans bijgerecht Nog zo'n gouden klassieker: gratin met tijm, gruyère en room. Die kan niemand laten staan! 4 personen
4 20

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • dunschiller
  • rasp
  • ovenschaal (20 x 20 cm, ingevet)
  • aluminiumfolie

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.
  2. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van 3/5 van de takjes tijm en rasp de kaas. Meng de knoflook en blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal. Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
  3. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar. Dek na 35 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken. Garneer met de rest van de takjes tijm.

bewaartip:

Je kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Bereid de gratin voor totdat hij de oven in moet. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal tijdens het voorverwarmen van de oven uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 540 kcal
  • eiwit 16 g
  • koolhydraten 40 g
    waarvan suikers 4 g
  • vet 34 g
    waarvan verzadigd 22 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Aardappelgratin met tijm

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pel­gra­tin met tijm

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 1 kg pommes gourmandine

Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.

3
3
  • 1 teen knoflook
  • 3 takjes verse tijm
  • 150 g Zwitserse Gruyère

Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm en rasp de kaas.

4
4

Meng de knoflook en blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal.

5
5
  • 250 ml verse slagroom

Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.

6
6

Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar.

7
7

Dek na 35 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt.

8
8

Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken.

9
9
  • 2 takjes verse tijm

Garneer met de rest van de takjes tijm.

bewaartip:

Je kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Bereid de gratin voor totdat hij de oven in moet. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal tijdens het voorverwarmen van de oven uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.