Belgische wafels
Belgische wafels

Belgische wafels

Van zichzelf is deze wafel al heel lekker, maar met over-de-top-toppings nóg lekkerder.

25 min. bereiden
45 min. wachten
14waarderingen

Ingrediënten

250 ml

halfvolle melk

250 ml

water

350 g

bloem

14 g

droge gist

16 g

vanillesuiker

100 g

ongezouten roomboter

2

middelgrote eieren

½ tl

zout

3 el

arachideolie

2 el

amandelschaafsel

430 g

Hak taart & vlaaifruit kersen in blik

500 ml

opgeklopte slagroom in beker

6 el

chocolade dessertsaus

Dit heb je nodig

  • schone theedoek

  • bakkwast

  • wafelijzer

Van zichzelf is deze wafel al heel lekker, maar met over-de-top-toppings nóg lekkerder.

Aan de slag

1

Verwarm de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm. Meng de bloem, gist en vanillesuiker in een grote kom. Schenk de melk er al roerend met een garde bij en meng tot een glad beslag.

2

Smelt de boter in de steelpan. Zet het vuur uit als de boter half is gesmolten. De rest smelt vanzelf. Splits de eieren. Voeg de dooiers en het zout toe aan het beslag. Meng met een garde de gesmolten boter erdoor.

3

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met schone gardes in 4-5 min. stijf. Spatel door het beslag. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 min. rijzen.

4

Verhit het wafelijzer. Vet de platen in met de olie. Schep met een soeplepel beslag op de onderste platen. Sluit het ijzer en bak de 2 wafels in 4 min. goudbruin en gaar. Bak zo nog 10 wafels.

5

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Serveer de wafels met het amandelschaafsel, de vlaaivulling, slagroom en chocoladesaus.

tip

algemeenToppings: slagroom en poedersuiker zijn traditioneel en warme kersen met slagroom zie je ook vaak. Maar je kunt ook experimenteren met hartige toppings, of zelfs met een mix van zoet en hartig.

variatietipIdee voor toppings: ricotta, rauwe ham, wat honing en gehakte gezouten pecannoten.

variatietipIdee voor toppings: gepocheerd of zachtgekookt eitje, gegrilde groene-aspergetips en Parmezaan-flinters.

variatietipIdee voor toppings: crème fraîche, gerookte zalm, kappertjes en fijngesneden rode ui.

variatietipIdee voor toppings: uitgebakken spek, wat boter, blauwe bessen en een beetje ahornsiroop.

variatietipIdee voor toppings: karamelijs & plakjes gebakken banaan.

Belgische wafels met zoete en hartige toppings

Instructievideo - 00:34 min.