Bab­ka met cho­co­la­de en ha­zel­no­ten

Zin om je bezoek eens echt te verwennen? Serveer ze dit heerlijk lichte, zoete chocoladebrood. Maar... begin wel op tijd.

  • ontbijt
  • 15 stuks
  • 265 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 14 uur wachten
    • 30 min. oventijd
(3) waardeer
oost-europees ontbijt Zin om je bezoek eens echt te verwennen? Serveer ze dit heerlijk lichte, zoete chocoladebrood. Maar... begin wel op tijd. 15 stuks
5 3

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine met deeghaak
  • vershoudfolie
  • cakeblik (25 x 10 cm)
  • deegroller
  • satéprikker

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Doe de bloem, 50 g suiker (per 15 porties/1 cake), de gist en het sinaasappelrasp in de keukenmachine met deeghaak en meng in 1 min. op de laagste stand door elkaar. Voeg de eieren en 60 ml water toe (per 15 porties/1 cake) en voer het tempo van de mixer op. Mix ca. 3 min. tot alles in gemengd.
  2. Laat ondertussen de boter op kamertemperatuur komen en snijd de helft van de boter in blokjes van 2 cm. Voeg het zout aan het deeg toe en voeg in gelijke delen de blokjes boter toe. Meng ca. 10 min. tot het deeg alle boter heeft opgenomen. Bestrijk het deeg met de helft van de olie en dek de kom af met vershoudfolie. Zet minimaal 12 uur in de koelkast.
  3. Zet een kom in een pan met een klein laagje kokend water (de kom mag het water niet raken). Voeg de chocolade, poedersuiker, cacaopoeder en de rest van de boter toe aan de kom en laat al roerend smelten tot een homogeen mengsel (au-bain marie). Hak ondertussen de hazelnoten grof en vet het cakeblik in met de rest van de olie.
  4. Bestrooi het werkblad royaal met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 40 x 30 cm. Smeer het chocolademengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar houd 2 cm van de randen vrij. Strooi de hazelnoten over het deeg. Smeer de randen in met een beetje water. Rol het deeg vanaf de kortste zijde op. Snijd van elke kant voorzichtig 2 à 3 cm van de rol af (dit wordt niet gebruikt).
  5. Snijd de rol met een scherp mes in de lengte doormidden zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet. Leg de twee helften met de snijkant naar boven in een kruis over elkaar. Draai het deeg aan de bovenkant en onderkant van het kruis om elkaar heen.
  6. Leg de babka voorzichtig in de vorm. Het deeg moet een beetje ‘krap’ zitten zodat het niet uit kan rollen. Dek het cakeblik af met vershoudfolie en laat nog 1 uur op kamertemperatuur rusten.
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe ondertussen de rest van het water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen. Verwijder de vershoudfolie en bak de babka in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.
  8. Controleer met de satéprikker of de babka gaar is: steek de prikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan is de babka gaar. Haal de babka uit de oven en smeer meteen in met de suikersiroop. Laat de cake een beetje afkoelen, haal uit het bakblik en laat in ca. 1 uur volledig afkoelen.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 265 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in
maart-april 2019

Babka met chocolade en hazelnoten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bab­ka met cho­co­la­de en ha­zel­no­ten

1
1
  • 1 sinaasappel

Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil.

2
2
  • 250 g patent tarwebloem
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 3½ g instant gist

Doe de bloem, de suiker, gist en het sinaasappelrasp in de keukenmachine met deeghaak en meng in 1 min. op de laagste stand door elkaar.

3
3
  • 2 middelgrote eieren
  • 60 ml kraanwater

Voeg de eieren en het water toe en voer het tempo van de mixer op. Mix ca. 3 min. tot alles is gemengd.

4
4
  • 75 g ongezouten roomboter

Laat ondertussen de boter op kamertemperatuur komen en snijd de boter in blokjes van 2 cm.

5
5
  • ½ tl zout

Voeg het zout aan het deeg toe en voeg in gelijke delen de blokjes boter toe.

6
6

Meng ca. 10 min. tot het deeg alle boter heeft opgenomen.

7
7
  • ½ el arachideolie

Bestrijk het deeg met de olie en dek de kom af met vershoudfolie. Zet minimaal 12 uur in de koelkast.

8
8

Zet een kom in een pan met een klein laagje kokend water (de kom mag het water niet raken).

9
9
  • 100 g pure chocolade 70%
  • 50 g poedersuiker
  • 15 g cacaopoeder
  • 75 g ongezouten roomboter

Voeg de chocolade, poedersuiker, cacaopoeder en de rest van de boter toe aan de kom en laat al roerend smelten tot een homogeen mengsel (au-bain marie).

10
10
  • 50 g hazelnoten
  • ½ el arachideolie

Hak ondertussen de hazelnoten grof en vet het cakeblik in met de rest van de olie.

11
11

Bestrooi het werkblad royaal met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 40 x 30 cm.

12
12

Smeer het chocolademengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar houd 2 cm van de randen vrij. Strooi de hazelnoten over het deeg.

13
13

Smeer de randen in met een beetje water.

14
14

Rol het deeg vanaf de kortste zijde op. Snijd van elke kant voorzichtig 2 à 3 cm van de rol af (dit wordt niet gebruikt).

15
15

Snijd de rol met een scherp mes in de lengte doormidden zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet.

16
16

Leg de twee helften met de snijkant naar boven in een kruis over elkaar.

17
17

Draai het deeg aan de bovenkant en onderkant van het kruis om elkaar heen.

18
18

Leg de babka voorzichtig in de vorm. Het deeg moet een beetje ‘krap’ zitten zodat het niet uit kan rollen.

19
19

Dek het cakeblik af met vershoudfolie en laat 1 uur op kamertemperatuur rusten.

20
20

Verwarm de oven voor op 180 °C.

21
21
  • 50 ml kraanwater
  • 80 g fijne kristalsuiker

Doe ondertussen de rest van het water en de suiker in een pan en breng aan de kook.

22
22

Laat doorkoken tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen.

23
23

Verwijder de vershoudfolie en bak de babka in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.

24
24

Controleer met de satéprikker of de babka gaar is: steek de prikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan is de babka gaar.

25
25

Haal de babka uit de oven en smeer meteen in met de suikersiroop.

26
26

Laat de cake een beetje afkoelen, haal uit het bakblik en laat in ca. 1 uur volledig afkoelen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.