Lim­burg­se vlaai van de Bis­schops­mo­len

Vlaai eet je uit de hand. Klem de korst tussen je duim en pink en laat de punt op je middelvinger rusten.

  • nagerecht
  • 12 personen
  • 225 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 12 u. 50 min. wachten
    • 20 min. oventijd
(1) waardeer
hollands nagerecht Vlaai eet je uit de hand. Klem de korst tussen je duim en pink en laat de punt op je middelvinger rusten. 12 personen
5 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vochtige theedoek
  • vlaaivorm met losse bodem (Ø 30 cm)
  • deegroller
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Begin de avond van tevoren. Ontpit de kersen en vang het sap op. Leng het kersensap met water aan tot 375 ml. Doe in een steelpan en breng aan de kook. Voeg 150 g suiker toe en roer door. Doe de maizena in een kommetje en voeg 4 el koud water toe. Roer met een vork tot een glad papje.
  2. Voeg het maizenamengsel al roerend met een garde toe aan het suikerwater, zodat het indikt. Breng al roerend aan de kook en laat nog 1 min. zachtjes doorkoken. Roer de kersen erdoor en neem van het vuur. Doe de vlaaivulling in een kom en zet minimaal 12 uur in de koelkast.
  3. Doe de bloem, gist, boter, 20 g suiker, 1 ei en de melk in een mengkom. Mix met een mixer met deeghaken 4 min. op de laagste stand tot een samenhangend deeg. Voeg het zout toe en mix nog 2 min. op stand 2.
  4. Houd een bol deeg van 150 g apart voor de vlaaideksel. Vorm van de rest van het deeg een bol voor de vlaaibodem. Laat beide deegbollen afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats minimaal 20 min. rijzen.
  5. Rol het deeg voor de vlaaibodem met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde plak, iets groter dan de vlaaivorm. Vet de randen van de vorm in met boter. Teken met behulp van de vlaaivormbodem een cirkel op een stuk bakpapier. Knip uit en leg op de bodem.
  6. Verdeel de deegplak over de vlaaivorm, door het deeg telkens los op te tillen en met je duim in te duwen. Druk de randen goed aan. Snijd eventueel het deeg dat boven de rand uitkomt, weg. Roer het kersenmengsel door en voeg, als het te dik is, eventueel wat water toe aan het mengsel. Verdeel de kersenvulling over de bodem.
  7. Rol het deeg voor de vlaaideksel uit tot een lap van 3 mm dik. Snijd in repen van 3 cm breed. Leg de stroken deeg kruislings op elkaar over de vulling en druk vast aan de randen. Verwijder overtollig deeg. Klop het laatste ei met de rest van het water los in een kommetje. Bestrijk de deegstroken met het eimengsel. Bestrooi de vlaai met de rest van de suiker en laat 30 min. narijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de vlaai in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar. Haal de vlaai met een taartschep direct uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

bereidingstip:

Zien hoe je kersen heel handig ontpit? Bekijk de video op ah.nl/allerhande/ kersen-ontpitten.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 225 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 39 g
  • vet 5 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Limburgse vlaai van de Bisschopsmolen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Lim­burg­se vlaai van de Bis­schops­mo­len

1
1
  • 750 g verse kersen

Begin de avond van tevoren. Ontpit de kersen en vang het sap op.

2
2

Leng het kersensap met water aan tot 375 ml. Doe in een steelpan en breng aan de kook.

3
3
  • 150 g kristalsuiker

Voeg het suiker toe en roer door.

4
4
  • 30 g maizena
  • 4 el koud water

Doe de maizena in een kommetje en voeg het koude water toe. Roer met een vork tot een glad papje.

5
5

Voeg het maizenamengsel al roerend met een garde toe aan het suikerwater, zodat het indikt.

6
6

Breng al roerend aan de kook en laat nog 1 min. zachtjes doorkoken.

7
7

Roer de kersen erdoor en neem van het vuur. Doe de vlaaivulling in een kom en zet minimaal 12 uur in de koelkast.

8
8
  • 250 g speltbloem
  • 5 g gedroogde gist
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 20 g kristalsuiker
  • 1 vrije uitloop ei
  • 100 ml volle melk

Doe de bloem, gist, boter, de suiker, het ei en de melk in een mengkom.

9
9
  • ½ tl zout

Mix met een mixer met deeghaken 4 min. op de laagste stand tot een samenhangend deeg. Voeg het zout toe en mix nog 2 min. op stand 2.

10
10

Houd een bol deeg van 150 g apart voor de vlaaideksel.

11
11

Vorm van de rest van het deeg een bol voor de vlaaibodem. Laat beide deegbollen afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats minimaal 20 min. rijzen.

12
12

Rol het deeg voor de vlaaibodem met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde plak, iets groter dan de vlaaivorm.

13
13

Vet de randen van de vorm in met boter.

14
14

Teken met behulp van de vlaaivormbodem een cirkel op een stuk bakpapier. Knip uit en leg op de bodem.

15
15

Verdeel de deegplak over de vlaaivorm, door het deeg telkens los op te tillen en met je duim in te duwen. Druk de randen goed aan.

16
16

Snijd eventueel het deeg dat boven de rand uitkomt, weg.

17
17

Roer het kersenmengsel door en voeg, als het te dik is, eventueel wat water toe aan het mengsel. Verdeel de kersenvulling over de bodem.

18
18

Rol het deeg voor de vlaaideksel uit tot een lap van 3 mm dik.

19
19

Snijd in repen van 3 cm breed. Leg de stroken deeg kruislings op elkaar over de vulling en druk vast aan de randen.

20
20

Verwijder overtollig deeg.

21
21
  • 1 vrije uitloop ei
  • 2 el koud water

Klop het laatste ei met het water los in een kommetje.

22
22
  • 20 g kristalsuiker

Bestrijk de deegstroken met het eimengsel. Bestrooi de vlaai met de rest van de suiker en laat 30 min. narijzen.

23
23

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de vlaai in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar.

24
24

Haal de vlaai met een taartschep direct uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

bereidingstip:

Zien hoe je kersen heel handig ontpit? Bekijk de video op ah.nl/allerhande/ kersen-ontpitten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.