Ge­roos­ter­de bloem­kool met biet-ta­h­in­saus

Geroosterde hele bloemkool krijgt in de oven een heerlijke structuur, daar smult iedereen van.

(5) waardeer
hoofdgerecht Geroosterde hele bloemkool krijgt in de oven een heerlijke structuur, daar smult iedereen van. 4 personen
3 5

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • aluminiumfolie
  • staafmixer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de knoflook fijn. Snijd de peterselie fijn, bewaar enkele blaadjes. Meng de knoflook en fijngesneden peterselie met de roomkaas en de helft van de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een grote pan water met de bouillontablet aan de kook. Gebruik zoveel water dat de bloemkool helemaal onder kan staan. Snijd de stronk van de bloemkool aan de onderkant kruislings in, laat de bladeren eraan. Kook de hele bloemkool ca. 7 min. Giet af, laat uitlekken in een vergiet en leg in een ovenschaal.
  3. Besmeer de bloemkool met het roomkaasmengsel en dek voorzichtig af met aluminiumfolie. Bak ca. 45 min. in de oven. Haal de laatste 10 min. de folie van de bloemkool.
  4. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de pijnboompitten 3 min. Meng de bietjes met de geitenkaas, tahin, de rest van de olie, het citroensap, peper en eventueel zout met de staafmixer tot een gladde saus. Haal de bloemkool uit de oven, laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer op een grote schaal met de bietensaus eroverheen en de veldsla eromheen. Bestrooi met de pijnboompitten en de achtergehouden blaadjes peterselie.

variatietip:

Voor een veganistische versie kun je de roomkaas en de geitenkaas vervangen door Violife creamy (plantaardige roomkaas).

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 390 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 12 g
    waarvan suikers 10 g
  • vet 30 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 720 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Geroosterde bloemkool met biet-tahinsaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­roos­ter­de bloem­kool met biet-ta­h­in­saus

1
1
  • 1 teen knoflook
  • 15 g verse platte peterselie

Snijd de knoflook fijn. Snijd de peterselie fijn, bewaar enkele blaadjes.

2
2
  • 100 g roomkaas
  • 1 el milde olijfolie

Meng de knoflook en fijngesneden peterselie met de roomkaas en de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout.

3
3

Verwarm de oven voor op 200 °C.

4
4
  • 1 groentebouillontablet

Breng in een grote pan water met de bouillontablet aan de kook. Gebruik zoveel water dat de bloemkool helemaal onder kan staan.

5
5
  • 900 g bloemkool

Snijd de stronk van de bloemkool aan de onderkant kruislings in, laat de bladeren eraan.

6
6

Kook de hele bloemkool ca. 7 min. Giet af, laat uitlekken in een vergiet en leg in een ovenschaal.

7
7

Besmeer de bloemkool met het roomkaasmengsel en dek voorzichtig af met aluminiumfolie.

8
8

Bak ca. 45 min. in de oven. Haal de laatste 10 min. de folie van de bloemkool.

9
9
  • 30 g pijnboompitten

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de pijnboompitten 3 min.

10
10
  • 200 g geraspte bieten
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 2 el tahin
  • 1 el milde olijfolie
  • 1 el citroensap

Meng de bietjes met de geitenkaas, tahin, de rest van de olie, het citroensap, peper en eventueel zout met de staafmixer tot een gladde saus.

11
11
  • 20 g veldsla

Haal de bloemkool uit de oven, laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer op een grote schaal met de bietensaus eroverheen en de veldsla eromheen.

12
12

Bestrooi met de pijnboompitten en de achtergehouden blaadjes peterselie.

variatietip:

Voor een veganistische versie kun je de roomkaas en de geitenkaas vervangen door Violife creamy (plantaardige roomkaas).

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.