Si­ci­li­aan­se bri­o­che met aard­bei­en­gra­ni­ta

Wie zei dat je naar Italië moet om de Siciliaanse zon in huis te halen?

  • ontbijt
  • 4 personen
  • 610 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 6 u. 30 min. wachten
    • 15 min. oventijd
(1) waardeer
italiaans ontbijt Wie zei dat je naar Italië moet om de Siciliaanse zon in huis te halen? 4 personen
5 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • keukenmachine
  • diepvriesbak
  • bakpapier
  • bakkwastje

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm in een steelpan de melk met de honing al roerend op laag vuur heel kort tot handwarm. Haal van het vuur en roer de gist erdoor. Laat 15 min. staan tot het rijkelijk schuimt.
  2. Meng ondertussen de bloem, kristalsuiker en het zout in een kom. Boen de citroenen schoon en rasp de schil van een halve citroen. Kluts ⅔ van de eieren en doe samen met het gistmengsel en het citroenrasp bij het bloemmengsel. Meng met een spatel tot een grof mengsel, kneed verder met de hand. Stort op een met bloem bestoven werkvlak en kneed in 10 min. tot een vochtig, enigszins glad deeg.
  3. Doe het deeg in een schone kom. Voeg de boter toe in porties van 25 g, kneed het deeg door tot de boter is opgenomen en het deeg weer egaal en elastisch is voor je de volgende portie toevoegt. Ga door tot alle boter is opgenomen. Dit duurt ca. 10 min. Het deeg wordt zwaar en plakkerig, maar voeg geen extra bloem toe.
  4. Vet een stukje vershoudfolie in met boter (dan plakt het niet aan het deeg) en dek daarmee de kom af. Zet op een warme plek en laat 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  5. Kneed het deeg 1 min. door en dek af met het ingevette vershoudfolie. Laat 4 uur rijzen in de koelkast tot het weer in volume verdubbeld is. Mocht het deeg na 4 uur nog niet flink gerezen zijn, verleng dan de rijstijd in de koelkast. Of zet op een warmere plek tot dit wel het geval is, maar koel dan het gerezen deeg wel nog even terug voor je het verder gaat verwerken.
  6. Was ondertussen de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de vruchtjes. Pers de citroenen uit. Maal de halve aardbeien met het citroensap, basilicum en de basterdsuiker zeer fijn in de keukenmachine. Schep in een lage diepvriesbak en zet 4 uur in de vriezer. Roer elk halfuur door met een stevige lepel, zodat de ijskristallen van de granita mooi klein blijven.
  7. Rol van het koude deeg 4 egale bolletjes van 15 g per stuk en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm 4 gelijke bollen van de rest van het deeg en bol ze op: maak van je hand een kommetje en leg op het schone werkvlak over een bol heen. Krom je hand om een bol deeg en rol met een beetje druk in kleine cirkels tot de bol mooi egaal en rond is. Herhaal met de rest van de bollen. Leg ze ook op de bakplaat, dek goed af met ingevet vershoudfolie en een theedoek en laat op een warme plek nog 1 uur rijzen tot ze in omvang verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  8. Klop het laatste ei en bestrijk de bollen helemaal met het kwastje. Druk met je vinger licht in het midden van de grote bollen en leg op elke bol een klein bolletje. Bak in ca. 15 min. in de oven goudbruin en gaar. Laat minimaal 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de laatste 10 min. de granita uit de vriezer, schep in een ijscoupe of kom en serveer met de brioche.

bereidingstip:

Het rijzen van stap 4 kun je ook verlengen tot een totaal van 16 uur in de koelkast: ideaal als je de brioches de avond van tevoren maakt.

kookstaptip:

Lauwwarme melk is nodig om de gist te activeren, maar té warme melk zorgt ervoor dat de gist niet goed werkt.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 610 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 67 g
    waarvan suikers 22 g
  • vet 30 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 200 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Siciliaanse brioche met aardbeiengranita

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Si­ci­li­aan­se bri­o­che met aard­bei­en­gra­ni­ta

1
1
  • 50 ml volle melk
  • 1 tl vloeibare honing

Verwarm in een steelpan de melk met de honing al roerend op laag vuur heel kort tot handwarm.

2
2
  • 7 g gedroogde gist

Haal van het vuur en roer de gist erdoor. Laat 15 min. staan tot het rijkelijk schuimt.

3
3
  • 250 g tarwebloem
  • 30 g kristalsuiker
  • ½ tl zout

Meng ondertussen de bloem, kristalsuiker en het zout in een kom.

4
4
  • 1½ citroen
  • 2 middelgrote eieren

Boen de citroenen schoon en rasp de schil van een halve citroen. Kluts de eieren en doe samen met het gistmengsel en het citroenrasp bij het bloemmengsel.

5
5

Meng met een spatel tot een grof mengsel, kneed verder met de hand.

6
6

Stort op een met bloem bestoven werkvlak en kneed in 10 min. tot een vochtig, enigszins glad deeg.

7
7

Doe het deeg in een schone kom.

8
8
  • 125 g ongezouten roomboter

Voeg de boter toe in porties van 25 g, kneed het deeg door tot de boter is opgenomen en het deeg weer egaal en elastisch is voor je de volgende portie toevoegt.

9
9

Ga door tot alle boter is opgenomen. Dit duurt ca. 10 min. Het deeg wordt zwaar en plakkerig, maar voeg geen extra bloem toe.

10
10

Vet een stukje vershoudfolie in met boter (dan plakt het niet aan het deeg) en dek daarmee de kom af.

11
11

Zet op een warme plek en laat 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

12
12

Kneed het deeg 1 min. door en dek af met het ingevette vershoudfolie. Laat 4 uur rijzen in de koelkast tot het weer in volume verdubbeld is.

13
13

Mocht het deeg na 4 uur nog niet flink gerezen zijn, verleng dan de rijstijd in de koelkast. Of zet op een warmere plek tot dit wel het geval is, maar koel dan het gerezen deeg wel nog even terug voor je het verder gaat verwerken.

14
14
  • 500 g verse aardbeien

Was ondertussen de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de vruchtjes. Pers de citroenen uit.

15
15
  • 5 g verse basilicum
  • 2½ el verse basilicum

Maal de halve aardbeien met het citroensap, basilicum en de basterdsuiker zeer fijn in de keukenmachine.

16
16

Schep in een lage diepvriesbak en zet 4 uur in de vriezer. Roer elk halfuur door met een stevige lepel, zodat de ijskristallen van de granita mooi klein blijven.

17
17

Rol van het koude deeg 4 egale bolletjes van 15 g per stuk en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

18
18

Vorm 4 gelijke bollen van de rest van het deeg en bol ze op: maak van je hand een kommetje en leg op het schone werkvlak over een bol heen.

19
19

Krom je hand om een bol deeg en rol met een beetje druk in kleine cirkels tot de bol mooi egaal en rond is. Herhaal met de rest van de bollen.

20
20

Leg ze ook op de bakplaat, dek goed af met ingevet vershoudfolie en een theedoek en laat op een warme plek nog 1 uur rijzen tot ze in omvang verdubbeld zijn.

21
21

Verwarm de oven voor op 190 °C.

22
22
  • 1 middelgroot ei

Klop het laatste ei en bestrijk de bollen helemaal met het kwastje.

23
23

Druk met je vinger licht in het midden van de grote bollen en leg op elke bol een klein bolletje.

24
24

Bak in ca. 15 min. in de oven goudbruin en gaar. Laat minimaal 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

25
25

Haal de laatste 10 min. de granita uit de vriezer, schep in een ijscoupe of kom en serveer met de brioche.

bereidingstip:

Het rijzen van stap 4 kun je ook verlengen tot een totaal van 16 uur in de koelkast: ideaal als je de brioches de avond van tevoren maakt.

kookstaptip:

Lauwwarme melk is nodig om de gist te activeren, maar té warme melk zorgt ervoor dat de gist niet goed werkt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.