Mi­ni-ber­li­ner­bol­len

(1) waardeer
hollands gebak 30 stuks
1 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • ronde uitsteekvorm (Ø 4 cm)
  • spuitzak met gladde spuitmond

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat boter en eieren op kamertemperatuur komen. Doe het water met de gist en 10 g suiker in een kom en laat 5 min. staan tot er belletjes komen. Verwarm 75 ml melk in een steelpan tot lauwwarm. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil.
  2. Meng de bloem, het zout, het sinaasappelrasp, de warme melk, 50 g suiker en de kaneel in een grote mengkom. Doe het gistmengsel, de zachte boter en de helft van de eieren erbij. Roer door tot een kruimelig deeg. Kneed ca. 5 min. met de hand tot een glad deeg, het kan een beetje plakkerig zijn. Dek af met ingevet vershoudfolie en een theedoek en laat op een warme plek 2 uur rijzen.
  3. Maak ondertussen de banketbakkersroom. Splits de rest van de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Breng in een pan de rest van de melk aan de kook met 40 g suiker. Roer de eidooiers met 40 g suiker en 20 g bloem tot een glad mengsel. Giet er een scheutje warme melk bij en roer. Giet het ei-suikermengsel bij de warme melk en roer goed door met een garde. Breng de room aan de kook, laat op laag vuur 5 min. koken tot een gladde room. Giet in een ondiepe schaal en dek af met vershoudfolie. Laat buiten de koelkast afkoelen.
  4. Kneed het deeg 1 min. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een lap van ca. 1 cm dik. Steek er rondjes uit van Ø 4 cm. Leg de rondjes op met bloem bestoven bakpapier.
  5. Giet de rest van de suiker op een bord. Verhit de olie in een kleine (frituur)pan tot 180 °C. Frituur de bollen in delen aan beide kanten in 2 min. gaar en lichtbruin. Houd de bollen tijdens het frituren constant in beweging, gebruik hiervoor een hittebestendige spatel. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal de warme bollen direct door de suiker.
  6. Schep de room in de spuitzak met spuitmondje. Maak een gaatje in de bollen met een eetstokje. Spuit de room in de helft van de bollen. Maak de spuitzak schoon en vul met de jam. Spuit de jam in de rest van de bollen.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 155 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 18 g
    waarvan suikers 10 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Mini-berlinerbollen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Mi­ni-ber­li­ner­bol­len

1
1
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 4 middelgrote eieren

Laat boter en eieren op kamertemperatuur komen.

2
2
  • 100 ml lauwwarm water
  • 3½ g gedroogde gist
  • 10 g witte basterdsuiker

Doe het water met de gist en de suiker in een kom en laat 5 min. staan tot er belletjes komen.

3
3
  • 75 ml volle melk
  • 1 sinaasappel

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil.

4
4
  • 350 g tarwebloem
  • 1 mespunt zout
  • 1 tl gemalen kaneel

Meng de bloem, het zout, het sinaasappelrasp, de warme melk, de suiker en de kaneel in een grote mengkom.

5
5

Doe het gistmengsel, de zachte boter en de helft van de eieren erbij. Roer door tot een kruimelig deeg.

6
6

Kneed ca. 5 min. met de hand tot een glad deeg, het kan een beetje plakkerig zijn.

7
7

Dek af met ingevet vershoudfolie en een theedoek en laat op een warme plek 2 uur rijzen.

8
8

Maak ondertussen de banketbakkersroom. Splits de rest van de eieren, de eiwitten gebruik je niet.

9
9
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 250 ml volle melk

Breng in een pan de rest van de melk aan de kook met de suiker.

10
10
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 20 g bloem

Roer de eidooiers met de suiker en de bloem tot een glad mengsel. Giet er een scheutje warme melk bij en roer.

11
11

Giet het ei-suikermengsel bij de warme melk en roer goed door met een garde. Breng de room aan de kook, laat op laag vuur 5 min. koken tot een gladde room.

12
12

Giet in een ondiepe schaal en dek af met vershoudfolie. Laat buiten de koelkast afkoelen.

13
13

Kneed het deeg 1 min. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een lap van ca. 1 cm dik.

14
14

Steek er rondjes uit van Ø 4 cm. Leg de rondjes op met bloem bestoven bakpapier.

15
15
  • 160 g witte basterdsuiker
  • 1 liter arachideolie

Giet de rest van de suiker op een bord. Verhit de olie in een kleine (frituur)pan tot 180 °C.

16
16

Frituur de bollen in delen aan beide kanten in 2 min. gaar en lichtbruin.

17
17

Houd de bollen tijdens het frituren constant in beweging, gebruik hiervoor een hittebestendige spatel. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

18
18

Haal de warme bollen direct door de suiker.

19
19

Schep de room in de spuitzak met spuitmondje. Maak een gaatje in de bollen met een eetstokje.

20
20
  • 50 g aardbeienjam

Spuit de room in de helft van de bollen. Maak de spuitzak schoon en vul met de jam. Spuit de jam in de rest van de bollen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.