Oven­scho­tel met pu­ree en worst

Ovenschotels zijn niet alleen onze favoriet, maar ook die van Jamie Oliver. Zeker met puree en worst.

(4) waardeer
hoofdgerecht Ovenschotels zijn niet alleen onze favoriet, maar ook die van Jamie Oliver. Zeker met puree en worst. 4 personen
5 4

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
 • ovenschaal (20 x 28 cm)
 • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

 1. Verhit de oven tot 200 °C. Schil de aardappels, snijd ze in gelijkmatige stukjes en kook ze 15 minuten in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn. Bak de worstjes ondertussen bruin in een braadpan met antiaanbaklaag op matig vuur (voeg bij vega worst 1 eetlepel olijfolie toe). Maak de preien schoon, snijdt in de lengte en spoel onder stromend water. Snijd in 1 cm brede stukjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Schep de worstjes op een bord, doe de prei en appel in de pan en voeg de meeste geplukte tijm toe. Voeg een scheutje water, wat zeezout en zwarte peper toe, leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten; roer regelmatig.
 2. Giet de aardappels af, stamp ze met de helft van de bloem en breng de puree op smaak. Vet de ovenschaal licht in met olie. Druk ⅔ van de puree met je vingers in de bodem en randen van de ovenschaal. Roer eerst de rest van de bloem door de prei, gevolgd door de melk (heel rustig) en de mosterd. Laat 5 minuten pruttelen, of tot het mengsel dik en romig is. Snijd de worstjes in 1 cm dikke plakjes, roer de meeste plakjes inclusief vleessap door de prei en schep het mengsel in een egale laag in de schaal met puree.
 3. Druk de overgebleven puree in een laagje op een vel bakpapier dat iets groter is dan de schaal en keer het vel om op de schaal. Trek het papier eraf, werk de randjes bij en druk de rand met een vork dicht. Druk de rest van de plakjes worst in de puree en kwast alles in met de olie. Bak de ovenschotel 40 minuten onder in de oven, of tot hij goudbruin is, en verdeel 5 minuten voor tijd de overgebleven takjes tijm erover.

Tip:

7 x anders van Jamie Oliver is verschenen bij Kosmos Uitgevers © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Fotografie: Levon Biss

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
 • energie 644 kcal
 • eiwit 29,4 g
 • koolhydraten 87,8 g
  waarvan suikers 18,6 g
 • vet 21,6 g
  waarvan verzadigd 7,8 g
 • natrium 960 mg
 • vezels 7,8 g
Tags
Ook te zien in

Ovenschotel met puree en worst

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Oven­scho­tel met pu­ree en worst

1
1

Verhit de oven tot 200 °C.

2
2
 • 1.2 kg aardappel

Schil de aardappels, snijd ze in gelijkmatige stukjes en kook ze 15 minuten in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn.

3
3
 • 6 braadworsten

Bak de worstjes ondertussen bruin in een braadpan met antiaanbaklaag op matig vuur (voeg bij vega worst 1 eetlepel olijfolie toe).

4
4
 • 2 grote prei

Maak de preien schoon, snijdt in de lengte en spoel onder stromend water. Snijd in 1 cm brede stukjes.

5
5
 • 2 appels

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes van 1 cm.

6
6
 • 3 g verse tijm

Schep de worstjes op een bord, doe de prei en appel in de pan en voeg de meeste geplukte tijm toe.

7
7

Voeg een scheutje water, wat zeezout en zwarte peper toe, leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten; roer regelmatig.

8
8
 • 2 el patentbloem

Giet de aardappels af, stamp ze met de bloem en breng de puree op smaak. Vet de ovenschaal licht in met olie.

9
9

Druk ⅔ van de puree met je vingers in de bodem en randen van de ovenschaal.

10
10
 • 2 el patentbloem
 • 600 ml halfvolle melk
 • 3 tl mosterd

Roer eerst de rest van de bloem door de prei, gevolgd door de melk (heel rustig) en de mosterd. Laat 5 minuten pruttelen, of tot het mengsel dik en romig is.

11
11

Snijd de worstjes in 1 cm dikke plakjes, roer de meeste plakjes inclusief vleessap door de prei en schep het mengsel in een egale laag in de schaal met puree.

12
12

Druk de overgebleven puree in een laagje op een vel bakpapier dat iets groter is dan de schaal en keer het vel om op de schaal.

13
13

Trek het papier eraf, werk de randjes bij en druk de rand met een vork dicht.

14
14
 • 1 el olijfolie mild

Druk de rest van de plakjes worst in de puree en kwast alles in met de olie.

15
15
 • 2 g verse tijm

Bak de ovenschotel 40 minuten onder in de oven, of tot hij goudbruin is, en verdeel 5 minuten voor tijd de overgebleven takjes tijm erover.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.