Matzes
Matzes

Matzes

Matzes: met name met Pasen wordt dit krokante brood gegeten.

30 min. bereiden
24 min. oventijd
0waarderingen

Ingrediënten

12 porties

250 g

patentbloem

140 ml

water

Dit heb je nodig

  • bakplaat

  • deegroller

  • bakpapier

  • ovenrooster

Matzes: met name met Pasen wordt dit krokante brood gegeten.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 240 °C. Verwarm een bakplaat mee. Meng met een vork de bloem met het water. Kneed het met de hand kort tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.

2

Bestuif het werkblad met bloem. Neem een bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Het deeg krimpt steeds iets. Herhaal het uitrollen een paar keer tot je een schijf hebt met een doorsnede van ca. 12 cm.

3

Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.

4

Haal de hete bakplaat uit de oven en bekleed hem met bakpapier. Verdeel afhankelijk van de grootte van je oven 6-8 matzes over de bakplaat. Ze kunnen dicht naast elkaar liggen omdat de matzes niet uitzetten tijdens het bakken.

5

Bak de matzes 6-8 min., tot ze droog en heel lichtbruin zijn. Leg eventueel halverwege de baktijd een rooster op de matzes, zodat ze niet kromtrekken.

6

Bak op deze manier ook de rest van de matzes. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster voor het serveren. Bewaar ze in een luchtdichte bak tot gebruik.

tip

bereidingstipHeb je een pizzasteen? Die zijn ook perfect om matzes op te bakken.

combinatietipLekker met roomboter en suiker. Let op het gerecht is dan niet meer lactosevrij

bereidingstipUitrollen kan ook met een pastamachine. Dan wordt stap 3: Neem een klein bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met de pastamachine zo dun mogelijk uit. Begin op de dikste stand en zet de machine iedere keer op een volgende stand, tot je een schijfje hebt met een doorsnede van ca. 12 cm. Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.