Bagels maken
Bagels maken
bewaar
bewaar

Bagels maken

Het recept voor deze bagels geïnspireerd op de New York-bagel. De bagels worden eerst gekookt en daardoor knapperig worden bij het afbakken in de oven.

1 uur bereiden
20 min. oventijd
3 uur wachten
3waarderingen

Aan de slag

1

Meng het water, de gist en 1 el ahornsiroop in de kom van de staande mixer en laat 10 min. staan tot het een beetje bubbelt. Bubbelt het niet, dan was het water te heet of de gist te oud en moet je opnieuw beginnen.

2

Voeg de bloem en het zout toe aan het gistmengsel en meng 20 min. op lage snelheid. Als je geen staande mixer hebt, kun je het ook 20 min. met de hand kneden. Het deeg moet glad zijn en loskomen van de randen van de kom. Houd tijdens het kneden in de gaten dat de mixer niet oververhit raakt. Zet indien nodig de mixer uit tot hij is afgekoeld en kneed dan weer verder.

3

Dek de mengkom af met een vochtige, schone theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.

4

Schep het deeg op het werkblad. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Vorm er bolletjes van door de zijkanten van het deeg naar het midden te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Leg het deeg met de vouwranden naar beneden en draai op je werkblad met je handpalm tot egale bolletjes.

5

Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met de zonnebloemolie. Prik met je wijsvinger een gat in het midden van een deegbolletje en rek het gat voorzichtig uit tot ⌀ 4 cm. Je hebt nu een bagel. Leg de bagel op de bakplaat. Maak zo ook de rest van de bagels. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.

6

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Breng op middelhoog vuur een grote pan met ruim water aan de kook, voeg de baksoda en de rest van de ahornsiroop toe en roer goed door. Meng alle sesam- en maanzaad en de zeezoutvlokken op een plat bord.

7

Leg met de schuimspaan voorzichtig 2 bagels in het water en kook 2 min. Keer halverwege om. Het koken van het deeg zorgt ervoor dat de bagels lekker knapperig worden tijdens het bakken. De bagels zullen wat uitzetten. Schep met de schuimspaan uit het water en laat goed uitlekken. Doop beide kanten van de bagels voorzichtig in het zadenmengsel en leg terug op de bakplaat. Herhaal met de rest van de bagels. Het kan zijn dat je wat van het zadenmengsel overhoudt.

8

Bak de bagels in de oven in 20 min. lichtbruin, knapperig en gaar. Haal uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen voordat je ze belegt.

variatietipJe kunt de zadentopping ook weglaten. Smeer de bagels dan voor het bakken in met 1 losgeklopt ei.
achtergrondinfoDit recept is geïnspireerd op de New York-bagel. Deze bagel vindt zijn oorsprong eind 19e, begin 20e eeuw, toen Oost-Europese, joodse immigranten in New York aankwamen en hun traditionele broodbaktechnieken meebrachten. Een van deze technieken was het maken van gekookte en vervolgens gebakken broodproducten, waaronder dus de bagel. De eerste bagelbakkerij in de Verenigde Staten werd in 1907 in New York opgericht door Harry Lender, een joodse immigrant uit Polen.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Bagels maken

Het recept voor deze bagels geïnspireerd op de New York-bagel. De bagels worden eerst gekookt en daardoor knapperig worden bij het afbakken in de oven.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig