bewaar
Shakshuka
Shakshuka
bewaar

Shakshuka

Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, maar ook pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt.

30 min. bereiden
46waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

middelgrote ui

2 tenen

knoflook

2

rode puntpaprika's

15 g

verse platte peterselie

2 el

milde olijfolie

½ el

paprikapoeder

1 el

komijnzaad

800 g

gepelde tomaten in blik

4

middelgrote eieren

4

volkorenpita's

15 g

verse koriander

Dit heb je nodig

  • hapjespan met deksel

Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, maar ook pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt.

Aan de slag

1

Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn.

2

Verwarm de olie in de grote koekenpan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Fruit de ui 5 min. onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, paprika, peterselie, paprikapoeder en het komijnzaad 2 min. mee.

3

Doe de gepelde tomaten bij het ui- paprikamengsel. Plet ze iets met een lepel tegen de zijkant van de pan. Schep om, breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven voor op 200 °C.

4

Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper en zout. Leg de deksel op de pan en laat het mengsel 5-7 min. zacht koken, tot het eiwit net is gestold.

5

Verwarm de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de koriander fijn. Bestrooi de shakshuka met de koriander en serveer het gerecht met de pita’s.

bereidingstipDit gerecht kun je t/m stap 3 een dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Warm de saus dan weer op en breek er daarna pas de eieren boven.

achtergrondinfoIn plaats van tomaten kunnen er ook veel andere groenten in shakshuka, afhankelijk van wat er in het seizoen is en wat er in de koelkast ligt.