bewaar
Kruidenboter geïnspireerd op Café de Paris
Kruidenboter geïnspireerd op Café de Paris
bewaar

Kruidenboter geïnspireerd op Café de Paris

Altijd al eigen kruidenboter willen maken? Volg dan dit recept voor kruidenboter à la Café de Paris.

10 min. bereiden
1 uur wachten
4waarderingen

Ingrediënten

8 porties

5 g

koelverse Italiaanse kruidenmix

15 g

verse platte peterselie

12½ g

verse bieslook

3 g

verse dragon

1

sjalot

1 teen

knoflook

1 el

kappertjes in pot

2

ansjovisfilets in olijfolie

1

citroen

2 tl

gedroogde majoraan

¼ tl

gemalen cayennepeper

1 tl

kerriepoeder

2 tl

worcestershiresauce

1 el

dijonmosterd

½ el

cognac

½ el

madeira wijn

250 g

gezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

Altijd al eigen kruidenboter willen maken? Volg dan dit recept voor kruidenboter à la Café de Paris.

Aan de slag

1

Ris de naaldjes van 1 takje rozemarijn en de blaadjes van 3 takjes tijm uit het bakje Italiaanse kruiden (per 250 g boter). De rest van het bakje wordt niet gebruikt. Snijd de peterselie, bieslook, dragon, rozemarijn en tijm zo fijn mogelijk. Snijd de sjalot, knoflook, kappertjes en ansjovis zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.

2

Meng de kruiden met het fijngesneden uimengsel, het citroenrasp, de majoraan, cayennepeper, kerrie, worcestershiresaus, mosterd, cognac en madeira. Kneed de boter erdoor tot deze goed vermengd is.

3

Leg de boter in het midden van een groot stuk vershoudfolie. Rol de folie eromheen en draai de uiteinden in tegengestelde richting dicht, zodat je een worstje krijgt. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

achtergrondinfoNee, de Caf  de Parisboter is niet Frans. De kruidenboter werd vernoemd naar het gelijknamige restaurant in het Zwitserse Gen ve, dat in de jaren dertig beroemd werd door de entrecotes die ze er serveerden met een plakje kruidenboter. Het originele recept is van Monsieur Boubier, de schoonvader van de restauranthouder. Hoewel vele versies van deze rijke boter zijn verschenen, blijft het originele recept tot op de dag van vandaag (familie)geheim.

variatietipJe kunt in plaats van verse dragon ook 1.5 tl gedroogde dragon (per 250 g boter) toevoegen.

bewaartipDe boter kun je 1 week in de koelkast bewaren. Je kunt de boter ook in porties invriezen. Dan kun je deze 3 maanden bewaren.

serveertipServeer de boter bij gebakken vlees. Laat de boter op kamertemperatuur komen en leg een plakje op het vlees als je het laat rusten na het bakken. Je kunt de boter ook smelten en bij het vlees serveren. Lekker met friet.