bewaar
Koffie-chocoladecake met kardamom
Koffie-chocoladecake met kardamom
bewaar

Koffie-chocoladecake met kardamom

Kiezen tussen no bake cheesecake, chocoladecake en een kop koffie is niet nodig met een onweerstaanbare plak van deze cake.

20 min. bereiden
45 min. oventijd
45 min. wachten
3waarderingen

Ingrediënten

8 personen

100 g

pure chocolade 70%

95 g

hazelnoten

6

kardemompeulen

120 g

ongezouten roomboter

170 g

lichtbruine basterdsuiker

3

middelgrote eieren

30 ml

espresso

150 g

zelfrijzend bakmeel

2 tl

bakpoeder

110 ml

water

2 el

espresso-oploskoffie

3 el

poedersuiker

200 g

verse roomkaas

Dit heb je nodig

  • cakevorm (25 cm, ingevet)

  • houten sateprikker 20 cm

Kiezen tussen no bake cheesecake, chocoladecake en een kop koffie is niet nodig met een onweerstaanbare plak van deze cake.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de chocolade grof, doe in een vuurvaste kom en laat boven een pan met kokend water smelten (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Neem de kom uit de pan en roer de chocolade met een spatel door. Laat even staan.

2

Verhit een pan zonder boter of olie en rooster de hazelnoten 3 min. tot goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak grof. Doe de kardemompeulen in de vijzel en breek ze een beetje open om de zaadjes eruit te halen. Haal de schilletjes uit de vijzel en maal de zaadjes fijn.

3

Klop ondertussen de boter met de 120 g basterdsuiker (per cake) met een mixer 3 min. tot licht en luchtig. Voeg de helft van de kardemom en 1 voor 1 de eieren toe. Schenk de gesmolten chocolade en de espresso er voorzichtig bij. Meng goed. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder en een snuf zout toe. Spatel de helft van de hazelnoten erdoor.

4

Schep het mengsel in de cakevorm en bak ca. 40-45 min. in het midden van de oven tot goudbruin en gaar. Steek er de satéprikker in om de gaarheid te controleren. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

5

Verwarm 5 min. voor de baktijd van de cake de rest van de kardemom met 80 ml water (per cake) en de rest van de suiker in een pan 5 min. tot een siroop.

6

Haal de cake uit de oven, prik er gaatjes in met een eetstokje, besprenkel met de kardemomsiroop en laat ca. 1 uur helemaal afkoelen op een rooster. Los ondertussen de oploskoffie op met de rest van het water en ⅓ van de poedersuiker. Meng ondertussen de roomkaas en de rest van de poedersuiker met een garde tot een glad mengsel. Roer de oploskoffie er als een soort swirl doorheen. Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde cake met de roomkaas en koffie en bestrooi met de rest van de hazelnoten. Laat nog 30 min. opstijven in de koelkast.

kookstaptipGeen vijzel? Je kunt ook gemalen kardemom gebruiken.

bereidingstipJe kunt de cake 2-3 dagen van tevoren maken en op de dag van serveren de roomkaas erop smeren.