bewaar
Ajam pangang
Ajam pangang
bewaar

Ajam pangang

Geroosterde kip, geinspireerd door Indonesische smaken: met deze ajam pangang zit je goed.

45 min. bereiden
20 min. oventijd
zeer pittig
2waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2

limoenen

4

scharrel kippenpoten naturel

1 tl

zout

2

sjalotten

4 tenen

knoflook

2

rode pepers

1 tl

witte peper

2 el

arachideolie

30 g

ongezouten roomboter

100 ml

ketjap manis

500 ml

water

Dit heb je nodig

  • staafmixer met hakmolen

Geroosterde kip, geinspireerd door Indonesische smaken: met deze ajam pangang zit je goed.

Aan de slag

1

Halveer 1 limoen en pers de vrucht uit. Doe de kippenpoten in een pan of schaal, schenk er het limoensap over en bestrooi met de helft van het zout. Laat 10 min. marineren.

2

Snijd ondertussen de sjalot en knoflook in plakken. Verwijder de steelaanzetten van de pepers en snijd het vruchtvlees in ringen.

3

Maal in een keukenmachine of hakmolentje de sjalotten, knoflook, pepers, witte peper en de olie toe tot een pasta.

4

Verhit de boter in een hapjespan en fruit de pasta 5 min. Voeg de rest van het zout en de ketjap manis toe en kook op middelhoog vuur tot de saus iets begint te bubbelen. Leg de kippenpoten erbij met de velkant naar beneden en schenk water erbij tot het net onderstaat (ca. 500 ml).

5

Breng zonder deksel op de pan op middelhoog vuur aan de kook. Laat het 20 min. inkoken. Neem de kip uit de pan en laat de saus op hoog vuur nog 5 min. inkoken.

6

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie, leg daar een rooster op.

7

Haal de kip met een tang uit de pan en verdeel met de velkant naar boven over het rooster. Bestrijk de kippenbouten met de helft van de stroperige saus en rooster ca. 10 min. in het midden van de oven. Neem de kip uit de oven en bestrijk met de rest van de saus. Rooster nog ca. 10 min. Snijd de andere limoen in parten en serveer ernaast.

achtergrondinfoIn het originele recept voor ajam pangang (of ayam pangang) wordt tamarindewater gebruikt. In dit recept vervangen we dit door limoen. De pepers die worden gebruikt zijn cabe keriting, een soort langere, krullerige peper. Minder heet dan rawits en fruitiger, net als lombok. We gebruiken hier daarom dan ook lomboks. Hoewel oorspronkelijk vaak een vijzel wordt gebruikt voor de bumbu, proef je dit niet terug wanneer hij zoals hier nog lang gekookt wordt.

combinatietipLekker met rijst en sajoer boontjes