bewaar
Zoetzure komkommer van Laura en Erna
Zoetzure komkommer van Laura en Erna
bewaar

Zoetzure komkommer van Laura en Erna

Onmisbaar op de rijsttafel: zoetzure komkommer. De mix van verschillende azijnen én de toevoeging van mirin, Japanse rijstwijn, zorgt voor een perfecte balans.

15 min. bereiden
1 uur wachten
licht pittig
3waarderingen

Ingrediënten

6 personen

½

komkommer

½

verse rode peper

40 ml

wittewijnazijn

30 ml

rijstazijn

20 ml

mirin

2

laurierbladen

Dit heb je nodig

  • vuurvaste schaal (20 x 30 cm)

Onmisbaar op de rijsttafel: zoetzure komkommer. De mix van verschillende azijnen én de toevoeging van mirin, Japanse rijstwijn, zorgt voor een perfecte balans.

Aan de slag

1

Halveer de halve komkommer in de lengte. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd de komkommer in plakken van ca. een 1⁄2 cm en doe in een vuurvaste schaal.

2

Snijd het steeltje van de rode peper. Rol de peper tussen je handen, zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de halve peper in ringetjes. Hou je van pittig? Dan kun je de pitjes laten zitten. Doe de wittewijnazijn, rijstazijn, mirin, rode peper, laurierblaadjes en eventueel zout in een kleine steelpan en verwarm 3 min. op middelhoog vuur. Roer goed door. Giet het hete mengsel over de komkommer en schep goed om.

3

Laat de zoetzure komkommer in ca. 1 uur afkoelen.

bewaartipDe komkommer is goed voor te bereiden en kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren.
combinatietipMaak Laura en Erna's rijsttafel compleet met rendang, sambal goreng telor, ketjap tempeh en sambal goreng buncis.
achtergrondinfoFamilierecept AllerHande 4 2022. Laura: ‘Toen ik op mezelf ging wonen in Amsterdam vond ik het leuk om de rijsttafel van tante Erna zelf te maken, maar dan op één bord. Zo kon ik de smaak van vroeger doen herleven zonder dat ik beschikte over een grote keuken en veel tijd. Mijn kleine ‘grote’ rijsttafel bestaat uit 7 gerechten: de allerlekkerste rendang, kokosrijst, sambal goreng telor, tempeh, sajoer boontjes, kroepoek en zoetzure komkommer. Zo’n zuurtje is heel belangrijk in de Indonesische keuken. Ik heb mijn eigen zuur helemaal geperfectioneerd en gebruik een combinatie van sushiazijn en dragonazijn, mirin, laurier, zout en een klein schepje suiker. Nu maak ik Indonesische rijsttafel voor mijn verloofde of als er vrienden komen eten. Vooral bij speciale gelegenheden dus. En als we samenkomen met de familie eten we altijd wel rijsttafel. Voor ons is eten het allermooiste wat er is. Het brengt ons in contact met elkaar.’

Zoetzure komkommer van Laura en Erna

Onmisbaar op de rijsttafel: zoetzure komkommer. De mix van verschillende azijnen én de toevoeging van mirin, Japanse rijstwijn, zorgt voor een perfecte balans.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig