Koerdische tapsi van Awat Karim
Deze Koerdische tapsi van Awat Karim is een heerlijk ovenschotel die er niet alleen prachtig uitziet, maar je ook doet verlangen naar een compleet Koerdisch diner.
790 kcal
45 min. bereiden, 30 min. oventijd
Ingrediënten
Aantal personen
300 gram half-om-halfgehakt
half-om-halfgehakt
300 ml water
water
0.75 theelepel zout
zout
2 aubergines
aubergines
0.5 verse jalapeñopeper
verse jalapeñopeper
2 fijne uien
fijne uien
3 tenen knoflook
knoflook
2 rode paprika's
rode paprika's
6 eetlepel milde olijfolie
milde olijfolie
80 gram blanke rozijnen
blanke rozijnen
400 gram iets kruimige aardappelen
iets kruimige aardappelen
500 gram tomaten
tomaten
100 gram ongezouten walnoten
ongezouten walnoten
1 theelepel gemalen nootmuskaat
gemalen nootmuskaat
3 eetlepel ras el hanout
ras el hanout
3 eetlepel tomatenpuree
tomatenpuree
3 eetlepel water
water
7.5 gram verse munt
verse munt
15 gram verse selderij
verse selderij
100 gram diepvries fijne tuinbonen
diepvries fijne tuinbonen
Dit heb je nodig
soeppan
staafmixer met hakmolen
ovenschaal (25 x 35 cm, ingevet)
Ontdek meer van dit soort gerechten
Ook te zien in
2022 nr. 06 - Slim koken
Doe het gehakt met 300 ml water en ¼ tl zout in een kleine pan en kook ca. 10 min. Laat staan tot gebruik.
Schil ondertussen de aubergines in de lengte om en om, zodat je banen met en banen zonder schil hebt. Snijd de aubergines in de lengte in vieren en snijd in stukken van 2-3 cm. Bestrooi met de rest van het zout en laat 10-15 min. staan.
Snijd de halve jalapeñopeper fijn, de uien in parten en de tenen knoflook grof. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in stukken van 3 cm.
Dep de aubergine droog met keukenpapier. Giet het vocht van het gehakt en vang dit op. Doe de aubergine met de jalapeñopeper, ui, knoflook, paprika, het kookvocht en de helft van de olie in de grote pan. Breng op smaak met peper. Breng met een deksel op de pan aan de kook op middelhoog vuur en laat ca. 20 min stoven, tot de groenten heel zacht zijn. Schep regelmatig om en voeg eventueel extra water toe als het te droog wordt.
Wel ondertussen de rozijnen 10 min. in kokend water. Schil en snijd de aardappelen in plakken van 1 cm. Kook met weinig water 5 min. tot net gaar.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd 2 tomaten in plakken en de rest van de tomaten in blokjes van een ½ cm. Meng de tomaatblokjes met het gehakt. Hak de walnoten fijn in het molentje van de staafmixer. Giet de rozijnen af en meng met de noten, het gehakt, zwarte peper, de nootmuskaat en ras el hanout, de tomatenpuree en 3 el water. Snijd de munt en selderij grof.
Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de helft van de groenten hierover. Verdeel de helft van het gehaktmengsel hierover. Herhaal deze lagen tot alles op is. Bestrooi met de kruiden en de tuinbonen. Leg de tomaat erop en besprenkel met de rest van de olie. Zet de ovenschaal ca. 30 min. in de oven.
- combinatietipLekker met gekookte rijst.
- achtergrondinfo#bordjevoorjeburen, Allerhande 6 2022, Awat Karim: "Ik kijk altijd goed om me heen. Als ik zie dat het even niet zo goed met iemand gaat, dan breng ik iets lekkers langs." Kijk voor meer info bij Bordje voor je buren.
Koerdische tapsi van Awat Karim
Deze Koerdische tapsi van Awat Karim is een heerlijk ovenschotel die er niet alleen prachtig uitziet, maar je ook doet verlangen naar een compleet Koerdisch diner.

hoofdgerecht
4 personen
790 kcal
45 min. bereiden
30 min. oventijd
Aan de slag
Doe het gehakt met 300 ml water en ¼ tl zout in een kleine pan en kook ca. 10 min. Laat staan tot gebruik.
Schil ondertussen de aubergines in de lengte om en om, zodat je banen met en banen zonder schil hebt. Snijd de aubergines in de lengte in vieren en snijd in stukken van 2-3 cm. Bestrooi met de rest van het zout en laat 10-15 min. staan.
Snijd de halve jalapeñopeper fijn, de uien in parten en de tenen knoflook grof. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in stukken van 3 cm.
Dep de aubergine droog met keukenpapier. Giet het vocht van het gehakt en vang dit op. Doe de aubergine met de jalapeñopeper, ui, knoflook, paprika, het kookvocht en de helft van de olie in de grote pan. Breng op smaak met peper. Breng met een deksel op de pan aan de kook op middelhoog vuur en laat ca. 20 min stoven, tot de groenten heel zacht zijn. Schep regelmatig om en voeg eventueel extra water toe als het te droog wordt.
Wel ondertussen de rozijnen 10 min. in kokend water. Schil en snijd de aardappelen in plakken van 1 cm. Kook met weinig water 5 min. tot net gaar.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd 2 tomaten in plakken en de rest van de tomaten in blokjes van een ½ cm. Meng de tomaatblokjes met het gehakt. Hak de walnoten fijn in het molentje van de staafmixer. Giet de rozijnen af en meng met de noten, het gehakt, zwarte peper, de nootmuskaat en ras el hanout, de tomatenpuree en 3 el water. Snijd de munt en selderij grof.
Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de helft van de groenten hierover. Verdeel de helft van het gehaktmengsel hierover. Herhaal deze lagen tot alles op is. Bestrooi met de kruiden en de tuinbonen. Leg de tomaat erop en besprenkel met de rest van de olie. Zet de ovenschaal ca. 30 min. in de oven.
combinatietip:Lekker met gekookte rijst.
achtergrondinfo:#bordjevoorjeburen, Allerhande 6 2022, Awat Karim: "Ik kijk altijd goed om me heen. Als ik zie dat het even niet zo goed met iemand gaat, dan breng ik iets lekkers langs." Kijk voor meer info bij Bordje voor je buren (https://www.ah.nl/allerhande/informatie/bordje-voor-je-buren).
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
300 g half-om-halfgehakt
300 ml water
¾ tl zout
2 aubergines
½ verse jalapeñopeper
2 fijne uien
3 tenen knoflook
2 rode paprika's
6 el milde olijfolie
80 g blanke rozijnen
400 g iets kruimige aardappelen
500 g tomaten
100 g ongezouten walnoten
1 tl gemalen nootmuskaat
3 el ras el hanout
3 el tomatenpuree
3 el water
7½ g verse munt
15 g verse selderij
100 g diepvries fijne tuinbonen
Dit heb je nodig
soeppan
staafmixer met hakmolen
ovenschaal (25 x 35 cm, ingevet)




