bewaar
Aardappelsalade met bleekselderij en ansjovis-mayo
Aardappelsalade met bleekselderij en ansjovis-mayo
bewaar

Aardappelsalade met bleekselderij en ansjovis-mayo

Met een goede aardappelsalade maak je vrienden. Zeker als hij zijn maten bleekselderij en mayonaise meeneemt.

35 min. bereiden
2waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

iets kruimige aardappel

225 g

fijne diepvries tuinerwten

6

witte scharreleieren

1

citroen

2 tl

dijonmosterd

6

ansjovisfilets

300 ml

milde olijfolie

1

struik bleekselderij

15 g

verse dille

2

bosuitjes

2 el

water

Dit heb je nodig

  • staafmixer met hoge beker

Met een goede aardappelsalade maak je vrienden. Zeker als hij zijn maten bleekselderij en mayonaise meeneemt.

Aan de slag

1

Boen de aardappelen schoon, snijd in de lengte in parten van ca. 1 cm en kook in 8-10 min. gaar. Doe de tuinerwten in een vergiet, giet de aardappelen erover af en laat goed uitlekken. Verdeel de aardappelen en erwten over een grote platte schaal en laat in ca. 20 min. afkoelen tot kamertemperatuur, schep halverwege om.

2

Breng een pan water aan de kook. Voeg als het water kookt ⅔ van de eieren toe en kook in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze.

3

Maak ondertussen de mayonaise. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil, halveer de vrucht en pers de helft uit. Splits de overige eieren, de eiwitten gebruik je niet. Doe de eidooiers, mosterd, ansjovisfilets en 2 el citroensap (per 4 personen) in de hoge beker van de staafmixer. Druk de staafmixer stevig tegen de bodem van de beker en mix ca. 20 sec. zonder de staafmixer te bewegen. Giet druppelsgewijs de olie in ca. 3 min. erbij en beweeg de staafmixer langzaam omhoog zonder de staafmixer helemaal uit het mengsel te trekken. Doe dit tot het mengsel een mayonaise is geworden. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout. Bewaar de mayonaise afgedekt in de koelkast tot gebruik.

4

Snijd de bleekselderij in boogjes van ca. 1 cm, snijd de dille fijn, snijd de bosuitjes in flinterdunne ringen.

5

Doe de bleekselderij, de helft van de dille, de bosui, de helft van het citroenrasp, 6 el ansjovismayo (per 4 personen) en het water in een grote mengkom. Schep goed door. Doe de afgekoelde aardappelparten en erwten erbij en schep voorzichtig door. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout.

6

Schep de aardappelsalade op een grote schaal. Halveer de eieren en verdeel over de salade. Bestrooi met de rest van de dille en de rest van het citroenrasp.

bewaartipDe rest van de ansjovismayo is gekoeld in een afsluitbare pot 1 week houdbaar.
algemeenMaak met de overgebleven eiwitten een schuimomelet.
dieettipHet gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmet- ting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Aardappelsalade met bleekselderij en ansjovis-mayo

Met een goede aardappelsalade maak je vrienden. Zeker als hij zijn maten bleekselderij en mayonaise meeneemt.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig