Dawet
Dawet
bewaar
bewaar

Dawet

Dawet is de Surinaamse versie van het Indonesische drankje cendol (tjendol). Het is een verfrissend drankje van citroengras en kokosnoot, met een roze kleurtje. Wie zegt daar nou nee tegen?

30 min. bereiden
1 uur wachten
3waarderingen

6 ingrediënten

Aan de slag

1

Sla het citroengras stuk met de botte kant van een mes en doe met de suiker en 500 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Haal van het vuur en roer de kleurstof erdoor. Dek de pan af en laat de siroop in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.

2

Maak ondertussen de kokosnoten open. Aan de bovenkant van een kokosnoot zitten 3 zachte plekjes. Maak die gaatjes open, bijvoorbeeld met een schroevendraaier. Laat het kokoswater eruit lopen. Pak de kokosnoot vast in 1 hand en sla er in het midden op met de botte kant van een mes. Draai de kokosnoot steeds een beetje in je hand zodat je in een cirkel rondom slaat. Na een tijdje breekt de kokosnoot open. Verwijder met een lepel het vruchtvlees, het bruine velletje mag blijven, maar als het er vanzelf af gaat is dat ook prima.

3

Snijd de kokos grof en doe met 1½ liter water in een blender. Maal fijn. Leg een zeef met daarin een stuk kaasdoek op een kom. Schenk de kokospulp erdoor. Knijp de doek goed uit. Bewaar de kokosmelk tot gebruik in de koelkast.

4

Vul een grote kom met koud water. Leg daarop een schuimspaan of vergiet. Roer de maizena los in 150 ml water. Breng de overige 150 ml water in een steelpan aan de kook. Roer met een garde het maizenawater erdoor en laat, al roerend, 2 min. koken. Druk de maizenapap met een lepel door de schuimspaan zodat het in kleine slierten in het koude water valt.

5

Doe in elk glas 3 el siroop, schenk er 200 ml kokosmelk bij en roer goed. Voeg een paar eetlepels maizenasliertjes toe en serveer, eventueel met ijsklontjes.

bewaartipDe siroop blijft afgedekt in de koelkast 3 weken goed. Bewaar de kokosmelk ook afgedekt in de koelkast, dan blijft het 3 dagen goed. De maizenasliertjes bewaar je het best in een bakje koud water, ook in de koelkast. Zo kun je ze na een week nog gebruiken.
bereidingstipAls je geen tijd hebt om de kokosmelk uit kokosnoten te halen kun je ook kokosdrink gebruiken. Kokosmelk uit een blikje is wat te zwaar en te vet voor dit drankje.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Dawet

Dawet is de Surinaamse versie van het Indonesische drankje cendol (tjendol). Het is een verfrissend drankje van citroengras en kokosnoot, met een roze kleurtje. Wie zegt daar nou nee tegen?

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig