Pastitsio

Pastitsio - ook wel Griekse lasagne genoemd - bestaat uit een laag holle pasta met feta, een kruidige gehaktsaus met een vleugje kaneel en een dikke, romige laag bechamelsaus die een lekker knapperig laagje vormt in de oven. Het ultieme comfortfood!

925 kcal

45 min. bereiden, 40 min. oventijd, 30 min. wachten

3.8/5

(12)

Ingrediënten

Aantal personen

  • 2 rode uien

    rode uien

  • 4 tenen knoflook

    knoflook

  • 15 gram verse platte peterselie

    verse platte peterselie

  • 5 gram verse tijm

    verse tijm

  • 4 eetlepel extra vierge olijfolie

    extra vierge olijfolie

  • 800 gram rundergehakt

    rundergehakt

  • 70 gram tomatenpuree

    tomatenpuree

  • 2 theelepel gemalen komijn

    gemalen komijn

  • 1 theelepel gemalen kaneel

    gemalen kaneel

  • 0.25 theelepel gemalen kruidnagel

    gemalen kruidnagel

  • 300 ml rode wijn

    rode wijn

  • 400 gram gepelde tomaten in blik

    gepelde tomaten in blik

  • 2 laurierbladen

    laurierbladen

  • 200 ml runderfond

    runderfond

  • 1 theelepel kristalsuiker

    kristalsuiker

  • 300 gram maccheroni

    maccheroni

  • 2 middelgrote eieren

    middelgrote eieren

  • 200 gram feta

    feta

  • 60 gram ongezouten roomboter

    ongezouten roomboter

  • 60 gram tarwebloem

    tarwebloem

  • 0.5 theelepel gemalen nootmuskaat

    gemalen nootmuskaat

  • 500 ml volle melk

    volle melk

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (30 x 20 cm)


december 2023 - december 2023

Aan de slag

  1. Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn. Snijd de peterselie fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

  2. Verhit de helft van de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de ui met de knoflook, peterselie en tijm 3 min. Voeg het gehakt toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 5 min. mee. Roer regelmatig over de bodem van de pan.

  3. Voeg de komijn, kaneel en kruidnagel toe en bak 3 min. mee. Blus af met de wijn. Breng aan de kook en laat 3 min. koken. Voeg de gepelde tomaten, laurier, runderfond en suiker toe, breng op smaak met peper en eventueel zout en laat de saus 45 min. op laag vuur koken.

  4. Verwarm de oven voor op 190 C. Breng ondertussen een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook de pasta 4 min. Vet ondertussen de ovenschaal in met de rest van de olie. Klop de eieren los in een kom. Verkruimel de feta erboven en breng op smaak met zwarte peper. Giet de pasta af, spoel koud onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Meng de pasta met het ei-fetamengsel en verdeel netjes over de ovenschaal.

  5. Smelt de boter in een ruime steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem en nootmuskaat toe en bak, al roerend met een pollepel, 3 min. Schenk er heel langzaam, al roerend met een garde, de melk bij. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat op laag vuur, al roerend, 4 min. koken. Haal de pan van het vuur.

  6. Verdeel de gehaktsaus over de pasta. Verdeel daarover de bechamelsaus en strijk de bovenkant glad. Bak de pastitsio in het midden van de oven in ca. 40 min. lichtbruin en gaar.

Wat vond je van dit recept?

Pastitsio

Pastitsio - ook wel Griekse lasagne genoemd - bestaat uit een laag holle pasta met feta, een kruidige gehaktsaus met een vleugje kaneel en een dikke, romige laag bechamelsaus die een lekker knapperig laagje vormt in de oven. Het ultieme comfortfood!

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig