Laat ⅖ van de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de rest van de boter in kleine blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers een halve vrucht (per taart) uit.
Doe de bloem met het citroenrasp, ⅓ van het amandelmeel, het zout en ¼ van de suiker in de keukenmachine en meng kort. Klop ⅓ van de eieren met het water los.
Voeg de koude boter toe en mix met korte pulsen tot een fijn en kruimelig deeg. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het losgeklopte ei erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm met koude handen een ronde platte schijf van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde plak, 2 cm groter dan de taartvorm. Verdeel de deegplak over de taartvorm, door het deeg telkens los op te tillen en met je duim in te duwen. Druk de randen goed aan. Snijd eventueel het deeg dat boven de rand uitkomt weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg 15 min. in de vriezer.
Ontpit ondertussen de kersen door een eetstokje of rietje door de bovenkant van de kers te prikken. De kersen moeten heel blijven.
Haal de taartvorm uit de vriezer en leg er een stuk bakpapier op. Vul gelijkmatig met de blindbakvulling en bak ca. 15 min. in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen tot gebruik.
Maal de helft van de kersen met ¼ van de suiker fijn in de keukenmachine. Schenk in een kleine steelpan en laat al roerend 3-5 min. op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Laat in de pan afkoelen tot gebruik.
Meng in een kom de zachte boter, de rest van de suiker en de rest van het amandelmeel met een spatel tot een egaal mengsel. Voeg het vanille-extract en de rest van de eieren 1 voor 1 toe. Mix goed voordat je het volgende ei toevoegt (frangipane).
Verdeel de kersenpuree en de frangipane gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel de rest van de kersen erover en bak 25-30 min. tot de frangipane lichtbruin en stevig is. Bestrooi halverwege met de amandelstiften.
Haal de taart uit de oven en laat minimaal 1 uur afkoelen.
Kersentaart
Een kersentaart zoals-ie hoort: met een krokante bodem, zachte frangipane en zoete, sappige kersen. Maak het af met knapperige amandelstiften. Een zomers plaatje op tafel!
- bereidingstipMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Kersentaart
Een kersentaart zoals-ie hoort: met een krokante bodem, zachte frangipane en zoete, sappige kersen. Maak het af met knapperige amandelstiften. Een zomers plaatje op tafel!

8 personen
630 kcal
20 min. bereiden
1 uur wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Laat ⅖ van de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de rest van de boter in kleine blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers een halve vrucht (per taart) uit.
Doe de bloem met het citroenrasp, ⅓ van het amandelmeel, het zout en ¼ van de suiker in de keukenmachine en meng kort. Klop ⅓ van de eieren met het water los.
Voeg de koude boter toe en mix met korte pulsen tot een fijn en kruimelig deeg. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het losgeklopte ei erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm met koude handen een ronde platte schijf van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde plak, 2 cm groter dan de taartvorm. Verdeel de deegplak over de taartvorm, door het deeg telkens los op te tillen en met je duim in te duwen. Druk de randen goed aan. Snijd eventueel het deeg dat boven de rand uitkomt weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg 15 min. in de vriezer.
Ontpit ondertussen de kersen door een eetstokje of rietje door de bovenkant van de kers te prikken. De kersen moeten heel blijven.
Haal de taartvorm uit de vriezer en leg er een stuk bakpapier op. Vul gelijkmatig met de blindbakvulling en bak ca. 15 min. in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen tot gebruik.
Maal de helft van de kersen met ¼ van de suiker fijn in de keukenmachine. Schenk in een kleine steelpan en laat al roerend 3-5 min. op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Laat in de pan afkoelen tot gebruik.
Meng in een kom de zachte boter, de rest van de suiker en de rest van het amandelmeel met een spatel tot een egaal mengsel. Voeg het vanille-extract en de rest van de eieren 1 voor 1 toe. Mix goed voordat je het volgende ei toevoegt (frangipane).
Verdeel de kersenpuree en de frangipane gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel de rest van de kersen erover en bak 25-30 min. tot de frangipane lichtbruin en stevig is. Bestrooi halverwege met de amandelstiften.
Haal de taart uit de oven en laat minimaal 1 uur afkoelen.
bereidingstip:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)
250 g ongezouten roomboter
1 biologische citroen
250 g tarwebloem
150 g amandelmeel
¼ tl zout
3 middelgrote scharreleieren
1 el water
200 g kristalsuiker
500 g kersen
1 tl vanillearoma
15 g amandelstiften
Dit heb je nodig
grove rasp
(kleine) keukenmachine
vershoudfolie
lage taartvorm met losse bodem (Ø 28 cm)
rietje
eetstokje
bakpapier
blindbakvulling
kleine steelpan