Doe het gehakt in een kom en rasp de ui en de helft van de knoflook erboven. Snijd de peterselie zo fijn mogelijk en schep erdoor. Voeg de komijn, het korianderzaad, de gerookte-paprikapoeder en cayennepeper en het zout toe en meng met schone handen goed door. Verwarm de pita’s kort in de broodrooster of pan, halveer en vul ze met het gehakt.
Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de arayes in delen rondom 15 min., gril ook de geopende kant. Rasp de rest van de knoflook. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Meng de yoghurt, tahin, knoflook, het citroenrasp en 2 el -sap (per 10 porties) met peper en eventueel zout. Serveer de arayes met de yoghurt-tahindip en extra citroenpartjes.
Arayes
Wil jij ook een keer arayes maken? Deze gevulde en gegrilde pita’s – knapperig van buiten, kruidig van binnen – brengen de misschien wel lekkerste versie van gevulde pita's zó je keuken in.
- combinatietipLekker met sumak-uitjes en een tomatensalade met peterselie. Voor de sumak-uitjes snijd je 2 rode uien in flinterdunne halve ringen en masseer je met 1 el sumak, 1 el citroensap, peper en zout.
- bereidingstipJe kunt de arayes ook bereiden in de aifryer: 20 min. op 170 °C en de laatste 5 min. afdekken met folie.
- achtergrondinfoArayes is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten, waarbij platbrood (khubz) wordt gevuld met gekruid lams- of rundergehakt en vervolgens gegrild of gebakken tot het brood knapperig is en de vulling gaar. Het gerecht is populair in landen als Palestina, Libanon, Syrië en Israël en wordt vaak geserveerd als streetfood of als onderdeel van een mezze. Voor deze versie gebruiken we pita, omdat dit het dichtst bij het originele platbrood komt, en vullen we het brood met rundergehakt.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Arayes
Wil jij ook een keer arayes maken? Deze gevulde en gegrilde pita’s – knapperig van buiten, kruidig van binnen – brengen de misschien wel lekkerste versie van gevulde pita's zó je keuken in.

bijgerecht
10 porties
240 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Doe het gehakt in een kom en rasp de ui en de helft van de knoflook erboven. Snijd de peterselie zo fijn mogelijk en schep erdoor. Voeg de komijn, het korianderzaad, de gerookte-paprikapoeder en cayennepeper en het zout toe en meng met schone handen goed door. Verwarm de pita’s kort in de broodrooster of pan, halveer en vul ze met het gehakt.
Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de arayes in delen rondom 15 min., gril ook de geopende kant. Rasp de rest van de knoflook. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Meng de yoghurt, tahin, knoflook, het citroenrasp en 2 el -sap (per 10 porties) met peper en eventueel zout. Serveer de arayes met de yoghurt-tahindip en extra citroenpartjes.
combinatietip:Lekker met sumak-uitjes en een tomatensalade met peterselie. Voor de sumak-uitjes snijd je 2 rode uien in flinterdunne halve ringen en masseer je met 1 el sumak, 1 el citroensap, peper en zout.
bereidingstip:Je kunt de arayes ook bereiden in de aifryer: 20 min. op 170 °C en de laatste 5 min. afdekken met folie.
achtergrondinfo:Arayes is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten, waarbij platbrood (khubz) wordt gevuld met gekruid lams- of rundergehakt en vervolgens gegrild of gebakken tot het brood knapperig is en de vulling gaar. Het gerecht is populair in landen als Palestina, Libanon, Syrië en Israël en wordt vaak geserveerd als streetfood of als onderdeel van een mezze. Voor deze versie gebruiken we pita, omdat dit het dichtst bij het originele platbrood komt, en vullen we het brood met rundergehakt.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 10 porties)
500 g rundergehakt
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
15 g verse platte peterselie
2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl gerookte-paprikapoeder
½ tl cayennepeper
1 tl zout
5 pitabroodjes
1 biologische citroen
150 g yoghurt Turkse stijl
2 el tahin
Dit heb je nodig
grillpan