Smelt 40 g boter 8 min. op laag vuur tot lichtbruin (beurre noisette). Voeg 5 g basterdsuiker, de honing en het vanille-extract toe. Hou warm op laag vuur.
Meng in een kom 35 g kristalsuiker, het zout, bakpoeder en de bloem. Maak een kuiltje in het midden. Breek er een voor een 2 eieren boven. Roer steeds met een garde tot het is opgenomen. Meng tot een glad en dun beslag. Schenk al roerend in een straaltje het gesmolten botermengsel erbij. Schep het beslag in een spuitzak en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg de madeleinevorm op het ovenrek (buiten de oven) en spuit het beslag tot 1 mm onder de rand in de holten. Zet het rooster met de vorm in de oven en bak 10-12 min. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
Schil ondertussen de appels en peren en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit de rest van de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak het fruit 2 min. Blus af met 20 ml prosecco en voeg de rest van de basterdsuiker, de kardemom, kaneel en steranijs toe. Laat 3 min. op laag vuur garen.
Splits de rest van de eieren, het eiwit gebruik je niet. Klop met een handmixer op hoge snelheid in 3-5 min. de eidooiers met de rest van de kristalsuiker en de rest van de prosecco au bain-marie tot het mengsel dikker wordt, licht van kleur is en de suiker helemaal is opgelost (sabayon). Haal van het vuur.
Verkruimel het gevriesdroogde fruit in de hakmolen van de staafmixer. Verdeel de appel en peer over diepe borden, leg de madeleines erbij, schep de sabayon erop en bestrooi met het gedroogde fruit.
Madeleines met sabayon van Hugo Kennis
Madeleines, fruit en sabayon... kerstiger wordt het niet! In deze variant vervang je de likeur door prosecco. Verwarm eidooiers, suiker en wijn au bain-marie in plaats van in een pan en het kan niet mislukken!
- variatietipOok lekker met gevriesdroogde framboos.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Madeleines met sabayon van Hugo Kennis
Madeleines, fruit en sabayon... kerstiger wordt het niet! In deze variant vervang je de likeur door prosecco. Verwarm eidooiers, suiker en wijn au bain-marie in plaats van in een pan en het kan niet mislukken!

nagerecht
4 personen
400 kcal
40 min. bereiden
1 uur wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Smelt 40 g boter 8 min. op laag vuur tot lichtbruin (beurre noisette). Voeg 5 g basterdsuiker, de honing en het vanille-extract toe. Hou warm op laag vuur.
Meng in een kom 35 g kristalsuiker, het zout, bakpoeder en de bloem. Maak een kuiltje in het midden. Breek er een voor een 2 eieren boven. Roer steeds met een garde tot het is opgenomen. Meng tot een glad en dun beslag. Schenk al roerend in een straaltje het gesmolten botermengsel erbij. Schep het beslag in een spuitzak en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg de madeleinevorm op het ovenrek (buiten de oven) en spuit het beslag tot 1 mm onder de rand in de holten. Zet het rooster met de vorm in de oven en bak 10-12 min. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
Schil ondertussen de appels en peren en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit de rest van de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak het fruit 2 min. Blus af met 20 ml prosecco en voeg de rest van de basterdsuiker, de kardemom, kaneel en steranijs toe. Laat 3 min. op laag vuur garen.
Splits de rest van de eieren, het eiwit gebruik je niet. Klop met een handmixer op hoge snelheid in 3-5 min. de eidooiers met de rest van de kristalsuiker en de rest van de prosecco au bain-marie tot het mengsel dikker wordt, licht van kleur is en de suiker helemaal is opgelost (sabayon). Haal van het vuur.
Verkruimel het gevriesdroogde fruit in de hakmolen van de staafmixer. Verdeel de appel en peer over diepe borden, leg de madeleines erbij, schep de sabayon erop en bestrooi met het gedroogde fruit.
variatietip:Ook lekker met gevriesdroogde framboos.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
50 g ongezouten roomboter
25 g donkere basterdsuiker
½ tl honing
½ tl vanille-extract
50 g kristalsuiker
¼ tl zout
½ tl bakpoeder
40 g tarwebloem
4 middelgrote scharreleieren
2 Royal Gala appels
2 Conference peren
170 ml prosecco
¼ tl gemalen kardemom
¼ tl gemalen kaneel
2 steranijsjes
3 el AH Excellent Kerstmaker gevriesdroogd rood fruit
Dit heb je nodig
spuitzak
madeleinevorm 12 holtes (ingevet)
staafmixer met hakmolen



