Manti
Manti
bewaar
bewaar

Manti

Het recept voor deze manti is tot stand gekomen met hulp van Hale Amus Vermeulen, schrijfster van het boek De bijbel van de Turkse keuken.

1 uur 30 min. bereiden
20 min. wachten
95waarderingen

Aan de slag

1

Zeef de bloem boven een ruime kom en voeg ½ tl zout toe. Maak in het midden een kuiltje en voeg het ei en 115 ml water toe. Roer vanuit het midden tot de ingrediënten gemengd zijn en kneed in 10 min. (of in de staande mixer in 5 min.) tot een soepel en samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 3 gelijke porties en rol er balletjes van. Dek af met een vochtige theedoek en laat 20 min. rusten.

2

Doe ondertussen de yoghurt in een kom met 2 el water (30 ml) en ¼ tl zout. Pers de knoflook boven de kom en roer alles tot een saus. Zet tot gebruik in de koelkast.

3

Verhit de boter en olie in een steelpan, voeg de peperpasta (zie tip) toe en bak 1 min. Voeg de pul biber en gedroogde munt toe. Schep om en zet het vuur uit.

4

Rasp de ui. Meng in een ruime kom het rundergehakt met de ui, een snufje zout en ¼ tl zwarte peper. Kneed de ingrediënten tot een samenhangende vulling.

5

Bestrooi het werkblad rijkelijk met bloem. Rol een portie deeg uit tot een lap van 1 mm dik. Zorg ervoor dat er op de bovenkant van het deeg geen bloem zit. Snijd het deeg met een scherp mes in vierkanten van 4 cm. Verdeel met een theelepel vulling over de vierkanten ter grootte van een doperwt. Vouw steeds de randen van het deeg naar elkaar toe zodat je een buideltje krijgt en druk ze goed dicht. Verdeel over een dienblad en herhaal met de rest van het deeg.

6

Breng in een grote pan 2 l water met 2 tl zout aan de kook. Kook de manti in 8-10 min. gaar. Roer af en toe om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.

7

Schep de manti met de schuimspaan uit het kookwater, laat uitlekken in de schuimspaan en verdeel ze over de kommen.

8

Verdeel de knoflookyoghurt en peper-botersaus over de manti en serveer direct.

bereidingstipDe botersaus voor bij de manti wordt gemaakt met Turkse peperpasta (‘Aci biber Salcasi’). Dat is in dit recept vervangen door tomatenpuree.
bewaartipBak de manti als je ze niet meteen kookt 10 min. in een oven op 180 °C. Laat afkoelen en bewaar ze in een diepvrieszakje in de vriezer. Je hoeft de manti niet te ontdooien voordat je ze gaat koken.
achtergrondinfoAchtergrondinfo: Hale: "Veel landen hebben hun eigen versie van dit gerecht, maar in Turkije kwam het voor het eerst voor in Anatolië in de 13e eeuw. De dumplings mogen dan klein zijn, maar met de knoflookyoghurt en botersaus, zorgen ze voor grootse smaken. "
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Manti

Het recept voor deze manti is tot stand gekomen met hulp van Hale Amus Vermeulen, schrijfster van het boek De bijbel van de Turkse keuken.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig