Falafel maken
Falafel maken
bewaar
bewaar

Falafel maken

De take-away snack uit eigen keuken: gefrituurde vegetarische balletjes uit het Midden-Oosten. Lekker op een pitabroodje met knoflooksaus.

25 min. bereiden
12 uur wachten
pittig
192waarderingen

Aan de slag

1

Doe de kikkererwten in een kom met ruim water (minstens twee keer zoveel). Laat minstens een nacht (12 uur) tot 24 uur in de koelkast weken. Giet af en spoel onder koud stromend water, laat goed uitlekken.

2

Snijd de ui grof. Doe in de keukenmachine de kikkererwten met de ui, knoflook, baksoda, peterselie, koriander, gemalen komijn, cayennepeper, het zout en korianderzaad. Maal tot een grove puree die aan elkaar plakt (het lijkt op gemalen noten). Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 10 min. in de koelkast.

3

Verhit de olie in een ruime (frituur)pan tot 180 °C. Vorm met natte handen van het kikkererwtenmengsel balletjes (ca. 25 g) ter grootte van een walnoot, druk goed aan en leg ze op een bord. Bak de falafel in delen in de hete olie in 4-5 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

variatietipHoud je niet van verse koriander? Vervang het naar een ander kruid naar keuze, bijvoorbeeld dille.
combinatietipLekker op een broodje met o.a. tahine, tomaten, komkommer, uien en sumak.
achtergrondinfoFalafel komt uit de Levant-regio, ofwel het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. De balletjes bestaan uit grofgepureerde peulvruchten, zoals gedroogde tuinbonen of kikkererwten, met verse kruiden en specerijen. Per land verschillen de ingrediënten. De balletjes worden gefrituurd en meestal gegeten met pitabrood, hummus en/of tahin en verse ingrediënten.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Falafel maken

De take-away snack uit eigen keuken: gefrituurde vegetarische balletjes uit het Midden-Oosten. Lekker op een pitabroodje met knoflooksaus.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig