Gravad lax gemarineerd in dille
Gravad lax gemarineerd in dille

Gravad lax gemarineerd in dille

Zalm, dille en mosterd: meer heb je niet nodig!

15 min. bereiden
19 uur wachten
21waarderingen

Ingrediënten

6 personen

15 g

verse dille

1 tl

witte peperkorrels

1 el

grof zeezout

1½ el

kristalsuiker

460 g

verse zalmhaas

1 el

grove mosterd

1 el

witte wijnazijn

3 el

zonnebloemolie

Dit heb je nodig

  • vijzel

  • vershoudfolie

Zalm, dille en mosterd: meer heb je niet nodig!

Aan de slag

1

Houd een paar takjes dille achter en snijd de rest grof. Stamp de peperkorrels fijn in de vijzel. Meng de gesneden dille en peper met het zeezout en de suiker. Bestrooi de zalmhaasjes aan één kant met het dillemengsel. Leg een stuk zalm met de dillekant naar boven in een schaal en leg het andere stuk zalm met de dillekant naar beneden erop. Dek af met vershoudfolie en zet er voor het gewicht (conserven)blikken of iets anders zwaars op. Zet 24 uur in de koelkast. Keer de zalm na 12 uur om en schenk het vrijgekomen vocht erover.

2

Snijd vlak voor het serveren de achtergehouden takjes dille fijn. Klop de rest van de suiker met de mosterd, azijn en olie tot een dressing. Dep de zalm droog en snijd in dunne plakken. Verdeel over de borden en besprenkel met de dressing.

tip

algemeen Verwerk rauwe vis zo vers mogelijk en houd hem gekoeld tot gebruik.

combinatietipLekker met kleine broodjes uit de oven, zoals AH Excellent Luxe brunchbroodjes.