Kro­ket­jes van heek­branda­de

(9) waardeer
hoofdgerecht 4 personen
3 9

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
 • pureestamper
 • keukenmachine

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

 1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat ze met deksel op de pan nog 5 min. uitdampen. Doe ondertussen de melk in een steelpan en voeg de heek, knoflook, tijm, laurier en peper en zout toe. Pocheer de heek op laag vuur 12 min.
 2. Breng ondertussen in een ander pannetje een laag water aan de kook. Voeg, als het water kookt, het ei toe en kook in 6 min. zacht. Laat schrikken en pel voorzichtig.
 3. Haal de heek met een schuimspaan uit de melk en voeg samen met het ei toe aan de aardappelen. Houd de melk apart. Stamp met een pureestamper fijn. Voeg 6 el melk toe zodat er een smeuïge massa ontstaat.
 4. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Houd de rest van de melk weer apart. Doe het aardappel-heekmengsel in een lage schaal en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
 5. Breng ondertussen een pan water aan de kook en zet een schaal met ijskoud water klaar. Dompel de peterselie 30 sec. onder in het kokende water. Haal de peterselie met een schuimspaan uit het kokende water en doe het in de schaal koud water. Laat de peterselie uitlekken en pureer in de keukenmachine met de olie en zout.
 6. Meng de azijn, suiker en wat zout in een kommetje tot de suiker is opgelost. Voeg de ui toe, schep om en laat staan tot gebruik.
 7. Vorm 12 kroketjes van het aardappelmengsel. Doe de melk in een diep bord. Doe het paneermeel in een ander diep bord. Haal de kroketjes eerst door de melk en vervolgens door het paneermeel. Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C en frituur de kroketjes in 2-3 porties 4 min. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de gemarineerde uienringen en peterseliesaus.

Tip:

Winnaar vis receptenwedstrijd 2012: meneer Sebastiaan Troost uit Ridderkerk.

video

Fri­tu­ren

instructievideo - 01:34 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
 • energie 170 kcal
 • eiwit 7 g
 • koolhydraten 15 g
 • vet 9 g
  waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Kroketjes van heekbrandade

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kro­ket­jes van heek­branda­de

1
1
 • 500 g kruimige aardappelen

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat ze met deksel op de pan nog 5 min. uitdampen.

Aardappelen schillen

Instructievideo

01:08 min.

2
2
 • 200 ml volle melk
 • 250 g heek (vis)
 • 2 tenen knoflook
 • 2 stuks verse tijm
 • 1 gedroogde laurierblaadjes

Doe ondertussen de melk in een steelpan en voeg de heek, knoflook, tijm, laurier en peper en zout toe. Pocheer de heek op laag vuur 12 min.

3
3
 • 1 middelgroot ei

Breng ondertussen in een ander pannetje een laag water aan de kook. Voeg, als het water kookt, het ei toe en kook in 6 min. zacht. Laat schrikken en pel voorzichtig.

4
4

Haal de heek met een schuimspaan uit de melk en voeg samen met het ei toe aan de aardappelen. Houd de melk apart. Stamp met een pureestamper fijn. Voeg 6 el melk toe zodat er een smeuïge massa ontstaat.

5
5
 • ½ tl gemalen nootmuskaat

Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Houd de rest van de melk weer apart. Doe het aardappel-heekmengsel in een lage schaal en laat 1 uur opstijven in de koelkast.

6
6
 • 90 g verse peterselie

Breng ondertussen een pan water aan de kook en zet een schaal met ijskoud water klaar. Dompel de peterselie 30 sec. onder in het kokende water.

7
7
 • 2 el traditionele olijfolie

Haal de peterselie met een schuimspaan uit het kokende water en doe het in de schaal koud water. Laat de peterselie uitlekken en pureer in de keukenmachine met de olie en zout.

8
8
 • 50 ml rodewijnazijn
 • 2 el kristalsuiker
 • 1 rode ui

Meng de azijn, suiker en wat zout in een kommetje tot de suiker is opgelost. Voeg de ui toe, schep om en laat staan tot gebruik.

9
9
 • 75 g paneermeel

Vorm 12 kroketjes van het aardappelmengsel. Doe de melk in een diep bord. Doe het paneermeel in een ander diep bord. Haal de kroketjes eerst door de melk en vervolgens door het paneermeel.

10
10

Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C en frituur de kroketjes in 2-3 porties 4 min. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de gemarineerde uienringen en peterseliesaus.

Frituren

Instructievideo

01:34 min.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.