Bitterballen van Friese nagelkaas
Bitterballen van Friese nagelkaas

Bitterballen van Friese nagelkaas

45 min. bereiden
3 uur wachten
15waarderingen

Ingrediënten

25 porties

100 g

Friese nagelkaas

60 g

boter of margarine

60 g

bloem

½

tuinkruidenbouillontablet

100 g

geraspte belegen kaas

peper

2

eieren

125 g

paneermeel

(vloeibaar) frituurvet of -olie

Dit heb je nodig

  • keukenpapier

  • frituurpan

Aan de slag

1

Korstjes van nagelkaas snijden en kaas raspen. In steelpan boter smelten en bloem erdoor roeren. Scheutje voor scheutje 3 dl water erdoor roeren. Bouillontablet erboven verkruimelen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat. Geraspte kazen erdoor mengen en al roerend op middelhoog vuur laten smelten. Op smaak brengen met peper. Saus overdoen in diep bord, laten afkoelen en in koelkast in minstens 2 uur laten opstijven. In diep bord eieren loskloppen. Op plat bord paneermeel strooien. Kaasmengsel tot ca. 25 bitterballen vormen. Losjes door paneermeel rollen. Bitterballen vervolgens door geklopt eimengsel halen en nogmaals goed door paneermeel wentelen. Bitterballen in ca. 1 uur in koelkast laten opstijven.

2

In frituurpan frituurvet verhitten tot 180 ºC. Bitterballen in porties in 3 à 4 minuten knapperig bruin frituren. In vergiet op keukenpapier laten uitlekken. Serveren met mosterd.