Volkoren bananenbrood met dadels
Dit is echt het aller-aller-lekkerste bananenbrood ter wereld. Mét gember-sesamglazuur.

Advertentie
Ingrediënten
- 3 el sesamzaad
- 8 dadels zonder pit
- 260 g volkorenmeel
- 125 g ongezouten roomboter
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 3 el keukenstroop in pot
- 2 middelgrote eieren
- 3 bananen
- 1 tl gemalen kaneel
- 2 tl bakpoeder
Keukenspullen
- bakpapier
- cakevorm 30 cm
- sateprikker
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de cakevorm met het bakpapier. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad in 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Snijd de dadels in reepjes en bestrooi ze met wat volkorenmeel zodat ze niet naar de bodem zakken. Klop de boter en de suiker met een mixer 5 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 min. Pel en prak de bananen en zeef de rest van het volkorenmeel. Spatel het sesamzaad, de dadels, volkorenmeel, banaan, kaneel en de bakpoeder luchtig door het boter-suikermengsel. Schep het beslag in de cakevorm.
- Bak het bananenbrood in de oven in ca.1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer het brood door er met een satéprikker in te prikken. Komt die er schoon uit, dan is het brood gaar. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laat in 40 min. verder afkoelen.
variatietip:
Kun je geen volkorenmeel vinden? Je kunt ook gewoon meel gebruiken. Net zo lekker, wel iets minder verantwoord
combinatietip:
Extra lekker met gember-sesamglazuur. Zeef 150 g poedersuiker en voeg 1 el gembersiroop en 2 el heet water toe. Meng tot een glad glazuur, schenk over de cake en bestrooi met 1 el geroosterd sesamzaad.
bewaartip:
Snijd het bananenbrood in plakjes en vries deze los van elkaar in. Dan heb je altijd iets lekkers op voorraad
bewaartip:
Je kunt dit bananenbrood 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar het in een luchtdichte trommel.

Bananenbrood bakken
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 265 kcal
- eiwit 4 g
- koolhydraten 37 g
-
vet 11 g
waarvan verzadigd 6 g - natrium 80 mg
- vezels 3 g
Ook te zien in
Volkoren bananenbrood met dadels
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Volkoren bananenbrood met dadels
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de cakevorm met het bakpapier.
- 3 el sesamzaad
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad in 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
- 8 dadels zonder pit
- 10 g volkorenmeel
Snijd de dadels in reepjes en bestrooi ze met wat volkorenmeel zodat ze niet naar de bodem zakken.
- 125 g ongezouten roomboter
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 3 el keukenstroop in pot
- 2 middelgrote eieren
Klop de boter en de suiker met een mixer in 5 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 min.
- 3 bananen
- 250 g volkorenmeel
Pel en prak de bananen en zeef het volkorenmeel.
- 1 tl gemalen kaneel
- 2 tl bakpoeder
Spatel het sesamzaad, de dadels, het volkorenmeel, de banaan, kaneel en bakpoeder luchtig door het boter-suikermengsel. Schep het beslag in de cakevorm.
Bak het bananenbrood in de oven in ca.1 uur en 10 min. goudbruin en gaar.
Controleer het brood door er met een satéprikker in te prikken. Komt die er schoon uit, dan is het brood gaar.
Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laat in 40 min. verder afkoelen.
variatietip:
Kun je geen volkorenmeel vinden? Je kunt ook gewoon meel gebruiken. Net zo lekker, wel iets minder verantwoord
combinatietip:
Extra lekker met gember-sesamglazuur. Zeef 150 g poedersuiker en voeg 1 el gembersiroop en 2 el heet water toe. Meng tot een glad glazuur, schenk over de cake en bestrooi met 1 el geroosterd sesamzaad.
bewaartip:
Snijd het bananenbrood in plakjes en vries deze los van elkaar in. Dan heb je altijd iets lekkers op voorraad
bewaartip:
Je kunt dit bananenbrood 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar het in een luchtdichte trommel.