bewaar
Chelsea buns
Chelsea buns
bewaar

Chelsea buns

1 uur 45 min. bereiden
30 min. wachten
73waarderingen

Ingrediënten

24 porties

1 kg

tarwebloem

2 zakjes

gedroogde gist

12 el

vloeibare honing

400 ml

water

1

medium handsinaasappel

175 g

rozijnen

125 ml

zoete sherry

100 g

zachte boter

1

middelgroot ei

2 el

koek- en speculaaskruiden

125 g

ongebrande pecannoten

125 g

kristalsuiker

Aan de slag

1

Zeef de bloem in een ruime kom en maak een kuil in het midden. Schenk hier het warme water in, voeg de gist, 1/6 van de honing en een snufje zout toe. Roer met een vork vanuit het midden rustig de bloem erdoor. Schenk, zodra het mengsel dik en plakkerig is en het moeilijker wordt om de rest van de bloem erdoor te roeren, nog warm water in het midden en meng alles door elkaar tot een samenhangend deeg. Voeg als het nodig is nog wat water of bloem toe.

2

Bestuif het plakkerige deeg met bloem en kneed het deeg met de hand op een met bloem bestoven werkblad ongeveer 10 min., of tot je een zacht en elastisch deeg hebt. Doe het deeg in een licht ingevette kom, bedek met een schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 45 min. rijzen, of tot het deeg in volume is verdubbeld. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe de rozijnen, het sinaasappelrasp, -sap en de sherry in een kom en laat even wellen.

3

Druk op een met bloem bestoven werkblad de lucht uit het deeg en kneed kort door. Kneed met uw handen de zachte boter, eidooier (het eiwit gebruikt u niet) en koekkruiden geleidelijk door het deeg. Als het deeg plakkerig is, bestuift u het met nog een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 30 x 50 cm en ongeveer 1 cm dik. Bestuif tijdens het uitrollen met bloem.

4

Bestrijk de plak deeg met het merendeel van het vocht van de rozijnen, bestrooi met de pecannoten en de suiker en schep de rozijnen erover. Zet de rest van het vocht apart. Rol het deeg aan de lange kant op en druk het uiteinde een beetje aan om het af te sluiten.

5

Snijd de rol met een scherp mes in plakken van 2 cm en leg ze tegen elkaar aan op een met boter ingevette bakplaat. Laat ze 30 min., of tot ze 2 keer zo groot zijn geworden, rusten op een warme plek.

6

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de broodjes met het apart gehouden rozijnenvocht. Bak ze 20-25 min., of tot ze gaar zijn, en haal ze uit de oven. Verwarm de rest van de vloeibare honing in een kleine pan. Bestrijk de broodjes rijkelijk met de honing en zet ze nog 2-3 min. terug in de oven, of tot ze prachtig goudbruin zijn en lekker plakkerig langs de randen. Laat ze in 30 min. afkoelen op een rooster en serveer.